Útočník z Atlanty sa chcel zbaviť pokušenia, rasový motív útoku poprel

Muž podozrivý zo streľby v masážnych salónoch v oblasti amerického mesta Atlanta, ktorá si v stredu vyžiadala osem obetí, polícii povedal, že jeho konanie nemalo rasový motív, a priznal sa k závislosti od sexu.

17.03.2021 05:36 , aktualizované: 21:15
útok, masážne salóny, Atlanta, USA Foto: ,
Po útokoch na masážne salóny v USA zomrelo osem ľudí.
debata (28)

„Podozrivý prevzal zodpovednosť za streľbu, ale tvrdí, že nebola rasovo motivovaná,“ uviedol na tlačovej konferencii kapitán Jay Baker z kancelárie šerifa v okrese Cherokee v americkom štáte Georgia. Polícia už obvinila útočníka z vrážd a útoku.

Terčom stredajšieho útoku sa stali dva masážne salóny v Atlante a podobné zariadenie v jej metropolitnej oblasti Acworth. Väčšina obetí sú ženy ázijského pôvodu.

Chcel sa zbaviť pokušenia

Osobou podozrivou zo spáchania útokov je 21-ročný beloch Robert Aaron Long. Polícia ho zadržala niekoľko hodín po čine, asi 240 kilometrov od Atlanty. Úrady podľa agentúry AP uviedli, že Long konal sám a pri zatknutí sa v jeho aute našla strelná zbraň.

Baker dodal, že Long vypovedal, že má problém so závislosťou od sexu, pričom masážne salóny považuje za „pokušenie, ktorého sa chcel zbaviť“.

Biden označil násilie za „veľmi ťaživé“

Americký prezident Joe Biden po útoku vyhlásil, že násilie proti Američanom ázijského pôvodu je „veľmi ťaživé“, a upozornil na obavy tejto komunity po masovej streľbe v oblasti mesta Atlanta v štáte Georgia.

„Viem, že ázijskí Američania sú veľmi znepokojení, pretože, ako vám je známe, o brutalite proti ázijským Američanom som rozprával posledných niekoľko mesiacov,“ uviedol podľa tlačovej agentúry AFP prezident. „Myslím si, že je to veľmi, veľmi ťaživé,“ povedal.

Biden zdôraznil, že motív mužovho vraždenia sa ešte len „určí“.

Útočník vtrhol v utorok okolo 17:00 (22:00 SEČ) do masážneho salónu v meste Acworth v okrese Cherokee asi 50 kilometrov od Atlanty, kde postrelil päť ľudí. Dvaja zomreli na mieste, ďalších troch previezli záchranári do nemocnice, dvaja z nich však neskôr svojim zraneniam podľahli.

Približne o 50 minút neskôr prišla polícia do masážneho salónu na severovýchode Atlanty, odkiaľ bolo hlásené vlámanie. Policajti na mieste našli tri mŕtve ženy, zrejme zastrelené. Pri prehliadke miesta činu sa dozvedeli o správach o ďalšej streľbe v masážnom salóne, ktorý leží naproti cez ulicu. Tam našli jednu mŕtvu ženu. Šéf polície povedal o obetiach, „že by to mohli byť Aziatky“.

Agentúra AP uviedla, že Spojenými štátmi v poslednej dobe zmieta vlna útokov proti Američanom ázijského pôvodu, ktorá súvisí s epidémiou COVIDU-19 v krajine. Rad odborníkov pripisuje rastúcu agresivitu voči príslušníkom tejto menšiny rétorike niektorých politikov vrátane exprezidenta Donalda Trumpa, ktorí napríklad opakovane nazývajú koronavírus „čínskym vírusom“. Prví nakazení sa objavili na konci roku 2019 v čínskom meste Wu-chan.

Podozrivého Roberta Aarona Longa, ktorého polícia neskôr zadržala približne 240 kilometrov južne od Atlanty, zachytili bezpečnostné kamery, ako prichádza k salónu v Acworth len niekoľko minút pred útokom. Polícia následne uviedla, že sa objavil aj na záznamoch vytvorených krátko pred útokmi v salónoch v Atlante. Hovorca polície preto vyhlásil, že podľa doteraz dostupných dôkazov je „extrémne pravdepodobné, že je náš podozrivý ten istý, ako ten z okresu Cherokee, ktorý je vo väzbe“.

Policajné zbory z oboch miest činu sa teraz snažia súvislosť útokov potvrdiť, incident vyšetruje takisto Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Polícia v oblasti takisto preventívne vyslala hliadky do všetkých podnikov podobných tým, ktoré boli napadnuté.

„Celá naša rodina sa modlí za obete týchto strašných násilných činov,“ uviedol vo vyjadrení republikánsky guvernér Georgie Brian Kemp.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Atlanta