Ukrajinské lietadlo bolo zostrelené pre chybu člena iránskej protivzdušnej obrany, tvrdí záverečná správa

Zostrelenie ukrajinského lietadla a smrť 176 ľudí na jeho palube spôsobila chyba príslušníka iránskej protivzdušnej obrany, uviedla v stredu Iránska organizácia pre civilné letectvo (CAO.IRI) vo svojej záverečnej správe o okolnostiach tejto tragédie. Informovala o tom agentúra Reuters.

18.03.2021 07:22
Irán / Ukrajina / Foto: ,
debata (7)

„Lietadlo bolo identifikované ako nepriateľský cieľ z dôvodu chyby operátora protivzdušnej obrany … neďaleko Teheránu a boli naň vystrelené dve rakety,“ uvádza sa v správe zverejnenej na webovej stránke CAO.IRI.

Ukrajina túto správu krátko po jej zverejnení odsúdila ako „cynický pokus o skrytie skutočných príčin“ tragédie, zatiaľ čo Kanada uviedla, že je „neúplná a neobsahuje žiadne tvrdé fakty ani dôkazy“. Na palube lietadla bolo 11 Ukrajincov, 55 Kanaďanov a 30 osôb s trvalým pobytom v Kanade.

Ukrajinské dopravné lietadlo so 176 ľuďmi na palube zasiahli 8. januára 2020 krátko po štarte z teheránskeho medzinárodného letiska dve rakety iránskej protivzdušnej obrany. Pád lietadla nikto neprežil.

Na palube Boeingu 737–800 spoločnosti Ukrainian International Airlines (UIA) na linke PS752 z Teheránu do Kyjeva bolo okrem vyššie spomenutých Ukrajincov a Kanaďanov aj 82 Iráncov, desať občanov Švédska, sedem Afgancov a traja Briti.

Irán spočiatku vinu prisudzoval technickej chybe, avšak časom – s pribúdajúcimi dôkazmi – sa priznal, že lietadlo omylom zostrelili jeho revolučné gardy.

K nešťastiu došlo v čase, keď protivzdušná obrana v oblasti Teheránu bola v pohotovosti pre prípad, že by USA uskutočnili odvetu za iránske útoky na americké ciele v susednom Iraku. Tie boli reakciou na zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního americkým dronom v blízkosti letiska v Bagdade 3. januára 2020.

Islamská republika vlani 30. decembra vyhlásila, že je pripravená odškodniť rodinu každej z 176 obetí sumou 150-tisíc dolárov (125 300 eur).

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #zostrelenie lietadla