EMA: Vakcína od AstraZenecy je bezpečná. Krajiny obnovujú očkovanie

Vakcína firmy AstraZeneca je bezpečná a jej používanie nezvyšuje riziko vzniku krvných zrazenín. Uviedla to dnes Európska agentúra pre lieky (EMA), ktorá skúmala možné vedľajšie účinky látky, kvôli ktorým viaceré krajiny dočasne prestalo vakcínu používať.

18.03.2021 17:31 , aktualizované: 21:23
astrazeneca Foto:
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca.
debata (287)

Prínos vakcíny proti COVIDU-19 podľa EMA stále prevyšuje možné riziká.

„Výbor dospel k jasnému vedeckému záveru: ide o bezpečnú a účinnú vakcínu,“ uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka EMA Emer Cooková po tom, čo sa prípadom zaoberal Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC).

Pochybnosti o vakcíne AstraZeneca nastali po tom, ako sa objavili správy, že u niektorých zaočkovaných mohla spôsobiť problémy so zrážanlivosťou krvi. Pri takýchto zrazeninách existuje riziko, že by sa v tele mohli uvoľniť a putovať do srdca, mozgu alebo pľúc, čo by mohlo spôsobiť mŕtvicu, infarkt alebo iné ťažkosti. „Pozitíva vakcíny prevažujú nad rizikami. Vylučujeme spojitosť tromboembolických prípadov s jej podaním,“ dodala Cookeová.

Cookeová podotkla, že EMA „nemôže stopercentne vylúčiť súvislosť“ medzi zriedkavými prípadmi krvných zrazenín a vakcínami. Experti podľa nej odporúčajú zvyšovať povedomie lekárov a príjemcov o možných rizikách. EMA odporučila pridať k popisu vakcíny informácie o týchto prípadoch, aby zdravotnícki pracovníci a pacienti vedeli o takýchto vzácne sa vyskytujúcich krvných zrazeninách.

Krajiny obnovujú očkovanie

Francúzsko, Taliansko, Slovinsko, Cyprus, Litva, Bulharsko či Lotyšsko v reakcii na vyjadrenia EA od piatku obnovia očkovanie vakcínou AstraZeneca. Rovnaký krok plánuje aj nemecká spolková krajina Porýnie-Falcko a mesto Düsseldorf.

„Talianska vláda víta vyhlásenie EMA. Podávanie vakcíny AstraZeneca sa obnoví už zajtra,“ uviedol taliansky premiér Mario Draghi.

Francúzsko obnoví očkovanie AstraZenecou od piatka popoludnia, oznámil premiér Jean Castex. Pred novinármi tiež dodal, že bude medzi ľuďmi, ktorí dostanú dávku.

„Aj ja sám sa dám zaočkovať touto vakcínou, aby som ukázal, že jej môžeme úplne dôverovať,“ vyhlásil Castex na tlačovej konferencii.

V piatok sa nechá vakcínou od AstraZenecy zaočkovať aj britský premiér Boris Johnson, ktorý vyhlásil, že v piatok dostane prvú dávku vakcíny proti covidu a že to bude práve látka vyvinutá Oxfordskou univerzitou a firmou AstraZeneca.

Španielsko budúci týždeň

Nemecko obnoví očkovanie v piatok, oznámil minister zdravotníctva Jens Spahn. „Spoločným cieľom spolkovej vlády a 16 spolkových krajín je, aby sa očkovanie vakcínou od AstraZenecy začalo znovu už zajtra,“ uviedol Spahn.

Španielsko tiež oznámilo, že na budúci týždeň znovu začne očkovať vakcínou vyvinutou firmou AstraZeneca. Ministerka zdravotníctva Carolina Dariasová povedala, že Španielsko začne opäť používať vakcínu „na budúci týždeň, konkrétne v stredu“.

Švédsko s rozhodnutím obnoviť očkovanie ešte „niekoľko dní“ počká. Švédska lieková agentúra sľúbila poskytnúť stanovisko počas budúceho týždňa.

Stopka od polovice EÚ

Ako Cookeová ďalej doplnila, vakcína ukázala najmenej 60-percentnú účinnosť počas klinických skúšok. „Dôkazy zo skutočného prostredia naznačujú, že účinnosť by dokonca mohla byť ešte vyššia,“ skonštatovala 59-ročná Írka.

EMA už v utorok vyhlásila, že „nič nenasvedčuje“ tomu, že vakcína proti novému koronavírusu od firmy AstraZeneca môže za krvné zrazeniny, aké boli po očkovaní ňou hlásené z viacerých krajín. EMA zároveň dodala, že je „pevne presvedčená“ o prínosoch tejto vakcíny.

Očkovanie v uplynulých dňoch pozastavila zhruba polovica krajín Európskej únie vrátane Nemecka, Francúzska či Talianska, ktoré čakali na stanovisko agentúry. Slovensko patrí ku krajinám, ktoré vakcínu používať neprestali.

287 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska lieková agentúra #koronavírus #AstraZeneca