Zomrel prezident, ktorý predčasne pochoval covid

Zabila ho choroba, v ktorú neveril? Tanzánijský prezident John Magufuli, jeden z najznámnejších afrických popieračov koronavírusu, v stredu skonal. Oznámila to doterajšia viceprezidentka Samia Suluhuová Hassanová, ktorá sa vo štvrtok ako prvá žena v histórii tejto východoafrickej krajiny stala hlavou štátu.

18.03.2021 17:44
Tanzania Presidents Death Foto:
Muž v kenskom Nairobi číta noviny, oznamujúce smrť Johna Magufuliho, prezidenta susednej Tanzánie. FOTO: SITA/AP
debata (18)

Podľa Hassanovej 61-ročnému Magufulimu, ktorý bezmála 60-miliónovej krajine vládol šiesty rok, zlyhalo srdce. Opozícia to nespochybňuje, bez piety však dodáva, že aj obete covidu v konečnom dôsledku zomierajú na zástavu srdca.

Líder tanzanijskej opozície Tundu Lissu tvrdí, že Magufuli zomrel na koronavírus a jeho smrť označil za prejav „poetickej spravodlivosti“ za nespočetné obete, ktoré si jeho popieranie pandémie vyžiadalo. „Nenosil rúško a posmieval sa každému, kto ho nosil. Neveril vo vakcíny, nedôveroval vede, len liečivej sile viery a pochybných bylinkových lektvarov,“ povedal pre KTN News neúspešný vyzývateľ Magufuliho z jesenných volieb. Posledné tri týždne, čo sa prezident bez vysvetlenia neobjavoval na verejnosti, sa v Tanzánii šírili chýry, že Buldozér, ako znela jeho prezývka, sa lieči z choroby, ktorú neuznáva. Vláda to však dementovala ako výmysly nepriateľov Tanzánie.

Tanzánia naposledy hlásila prípad koronavírusu vlani v apríli. Odvtedy prestala zverejňovať čerstvé údaje. Číselný stav sa tak zastavil na 509 prípadoch a 16 úmrtiach. V júni prezident slávnostne vyhlásil víťazstvo Tanzánie nad covidom.

Magufuli od začiatku pandémie spochybňoval účinnosť rúšok aj presnosť testov na COVID-19. Jeho vláda nezaviedla nijaké protiepidemické obmedzenia, odmietala karantény aj lockdowny. Prezident zároveň aktívne brojil proti očkovaniu, ktoré označoval za súčasť západných konšpirácií. Tvrdil tiež, že pravý kresťan sa koronavírusom nikdy nenakazí a že sa stačí modliť a Boh ľudí pred chorobou ochráni. „Očkovanie je nebezpečné. Tanzánci si musia dávať pozor, aby nás nepoužívali ako pokusné morčatá na pochybné očkovanie, ktoré môže mať vážne následky na naše zdravie. V niektorých krajinách očkovali dievčatá mladšie ako 14 rokov proti rakovine krčka maternice a neskôr sa ukázalo, že po očkovaní zostali neplodné,“ citoval ho nedávno portál AfricaNews. "Žijeme viac ako rok bez vírusu, pretože náš Boh je všemocný a satan vždy zlyhá,“ dodal.

Prezident odporúčal občanom jesť kukuricu a zemiaky a užívať liečivé bylinky. Jeho ministerka zdravotníctva zase ako všeliek radila pripravovať si smoothie zo zázvoru, cibule, citrónov a korenia.

V posledných týždňoch sa podľa médií susedných afrických krajín epidemická situácia v Tanzánii dramaticky zhoršila. Nemocnice kolabujú, na cintorínoch masívne pribúdajú čerstvé hroby. Na zmenu postoja k pandémii vládu vyzvala rímskokatolická cirkev i Svetová zdravotnícka organizácia.

Po úmrtí viacerých vysokých vládnych predstaviteľov vrátane viceprezidenta Zanzibaru, úrady koncom februára pod ťarchou dôkazov po prvý raz oficiálne priznali, že koronavírus sa do krajiny „vrátil“. Podľa serveru The Citizen dokonca ľuďom odporučili dodržiavať základné opatrenia, ako je pravidelná hygiena či nosenie rúšok.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Tanzánia #pandémia #popieranie #Covid-19