Fínski mačovia na vládu žien útočia na webe

Zásada, že ženu ani kvetinou neudrieš, na internete nie vždy platí. A to ani v krajine, ako je Fínsko, ktoré má povesť šampióna v rodovej rovnosti. Dámy, ktorých je v 19-člennej fínskej vláde dvanásť, o tom vedia svoje.

19.03.2021 17:28
Finland Prime Minister Foto:
Fínska premiérka Sanna Marinová (druhá sprava) s ministerkami školstva, financií a vnútra. FOTO: SITA/AP
debata (95)

Sanna Marinová, v poradí štvrtá a vo veku 35 rokov najmladšia žena na čele fínskej vlády, si je vedomá, že na sociálnych sieťach sa o nej často píše ako „nekompetentnej“ a „neskúsenej“ „pokladníčke“, čo je narážka na to, že pred štúdiom na vysokej škole sedela v supermarkete za kasou. Musí znášať aj to, že o jej koalíciu, kde všetkých päť strán vedú ženy, píšu mačovia na webe ako o „vláde rúžu na pery“ a „pančucháčovej vláde“.

Fínska vláda bola uplynulý rok terčom nenávistnej kampane na sociálnych sieťach, zistilo centrum strategickej komunikácie NATO. Analytické stredisko Stratcom so sídlom v Lotyšsku v skúmanom období štyroch mesiacov zaznamenalo okolo 350-tisíc tweetov, ktoré sa týkali fínskych ministrov. Štúdia identifikovala „koordinované on-line obťažovanie“ členov vlády, ktoré bolo špeciálne zacielené na päť žien z Marinovej kabinetu. „Masívne nepriateľské útoky“ podľa správy spochybňovali ich hodnoty, rozhodovacie schopnosti a vodcovské kvality. Autormi pritom v absolútnej väčšine boli reálni ľudia a nie počítačom naprogramované roboty.

Hlavnými témami, ktoré spustili nenávistné reakcie, boli pandémia koronavírusu, prisťahovalectvo, vzťahy medzi Fínskom a EÚ a sociálno-liberálna politika. Správa navyše poznamenáva, že ministerky neraz dostavajú mizogynistické a sexistické nálepky bez ohľadu na ich politický postoj, pričom čelia urážkam typu „komunistické kvinteto“ či „tím Tampax“. Pre premiérku Marinovú to nie je novinka. Presvedčená feministka pochádzajúca zo skromných sociálnych pomerov musela pred časom prehltnúť neokrôchané poznámky bývalého estónskeho ministra vnútra, ktorý o nej hovoril ako o predavačke a dievčati od pokladnice. Terčom invektív na internete sa vlani stala aj po tom, čo sa na titulke obrázkového časopisu objavila s výstrihom, ktorý bol podľa jej kritikov príliš hlboký.

Podobné sexistické útoky môžu odradiť mnohé ženy od angažovania sa v správe vecí verejných, poznamenáva správa Stratcomu. Odvoláva sa pritom na výsledky prieskumu z roku 2019, ktorý ukázal, že až 28 percent volených zástupcov z komunálnej a veľkej politiky, ktorí sa stali terčom nenávistných prejavov, nadobudlo pocit, že sa znížila ich ochota zúčastňovať sa na procese politického rozhodovania.

Rovnaké skúsenosti má aj Iirisa Suomelová, politička Zeleného zväzu, ktorý je súčasťou Marinovej koalície. Pre portál Politico priznala, že po slovných útokoch sa znižuje jej pripravenosť púšťať sa do citlivých tém. „Ak som naozaj unavená alebo som mala skutočne ťažký pracovný týždeň, je menej pravdepodobné, že budem hovoriť o týchto otázkach. Tiež si myslím, že veľa ľudí sa snaží nájsť spôsoby, ako riešiť tieto problémy miernejším a menej priamym spôsobom, aby sa vyhli nenávistným prejavom,“ konštatovala. „Zdá sa, že to je niečo, čo muži nemusia tak riešiť, dokonca ani progresívni muži, a môžu vystupovať otvorenejšie napríklad proti rasizmu,“ dodala.

Premiérka ale na štúdiu centra Stratcom a sexistické urážky, ktorými ju neprajníci častujú na internete, reagovala bojovne.

„Nekompetentná, neskúsená, pokladníčka zo siete Sokos, dievča, vláda dievčat, vláda rúžu na pery, pančucháčová vláda, zastrašovanie, nenávistné prejavy, ponižovanie on-line,“ napísala na twitteri a odkázala: „Áno, vládu vedú ženy. Vyrovnajte sa s tým.“

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #sexizmus #Sanna Marinová