Biden sa stretne s Putinom „až nastane vhodný čas“

Americký prezident Joe Biden sa stretne so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom "až nastane vhodný čas". Na palube prezidentského lietadla Air Force One to podľa agentúry Reuters bez ďalších podrobností povedala hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová.

19.03.2021 20:10
biden, harrisová Foto:
Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová počas brífingu v Atlante.
debata (310)

Medzi oboma prezidentmi sa v posledných dňoch rozhorela slovné prestrelka a Putin vo štvrtok navrhol Bidenovi diskusiu na piatok či v pondelok, avšak pod podmienkou, že sa ich rozhovor uskutoční v priamom prenose.

Biden dal v stredu v televízii ABC najavo, že Putina považuje za „zabijaka“, a pohrozil nešpecifikovanou odvetou za údajné zasahovanie Ruska do minuloročných amerických prezidentských volieb. Bidenove výroky vyvolali v Moskve u rady politikov hnevlivé reakcie. Rusko následne povolalo svojho veľvyslanca z Washingtonu do Moskvy na konzultácie, diplomat by sa mal podľa ruských médií vrátiť v nedeľu.

„Chcem prezidentovi Bidenovi navrhnúť pokračovať v našich diskusiách (z tohtoročného januára – pozn. ČTK), ale pod podmienkou, že to urobíme v priamom prenose a online. Bez akéhokoľvek zdržiavania, ale priamo v otvorenej, priamej diskusii,“ vyhlásil vo štvrtok Putin.

Biden svojimi slovami, ktoré viedli k terajšej diplomatickej roztržke, reagoval na novo zverejnenú správu kancelárie riaditeľky amerických tajných (DNI). Putin podľa nej povolil ruským vládnym organizáciám operácie s cieľom očierniť Bidena ešte ako prezidentského kandidáta a podporiť teraz už bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Biden v stredajšom rozhovore okrem iného povedal, že Rusko za snahy o zasahovanie zaplatí.

310 debata chyba
Viac na túto tému: #rusko-americké vzťahy #Vladimir Putin