Slovensko je podľa rebríčka OSN šťastnejšou krajinou ako vlani

Najšťastnejšou krajinou sveta podľa rebríčka je štvrtýkrát za sebou Fínsko, Slovensko poskočilo z vlaňajšieho 37. miesta na 34. pozíciu.

20.03.2021 06:15
debata (87)

Koronavírus priniesol rok strachu, úzkosti, chorôb, smrti, osamelosti a karanténnych uzáver, ale Svetová správa o šťastí (World Happiness Report) nasvedčuje tomu, že pandémia elán ľudí neudusila, píše agentúra AP.

Aj keď sa emócie v čase pandémie premenili, dlhodobú spokojnosť so životom infekcia zasiahla menej, konštatujú autori správy.

„Pýtali sme sa dva typy otázok. Jedna sa týkala života všeobecne, nazývame to jeho hodnotením. Aký je váš život? Ďalšia je o nálade, emóciách, stresu, úzkosti,“ priblížil jeden z editorov dokumentu Jeffrey Sachs.

„Samozrejme, sme stále uprostred hlbokej krízy. Ale odpovede ohľadom dlhodobého hodnotenia života sa výrazne (oproti predchádzajúcej správe) nezmenili, aj keď narušenie našich životov bolo také hlboké,“ dodal Sachs, podľa ktorého ľudia v uplynulom roku preukázali veľkú odolnosť.

Správa hodnotí 149 krajín sveta na základe faktorov, ako je napríklad hrubý domáci produkt, predpokladaná dĺžka zdravého života, miera korupcie, sociálna podpora alebo osobná sloboda. Kvôli pandémiu autori tohtoročnej správy vykonali prieskumy v necelej stovke krajín, hodnotenia ostatných štátov sú založené na odhadoch z predchádzajúcich dát, uviedla AP.

Európske krajiny nakoniec obsadili deväť z prvých desiatich miest, dostal sa medzi ne len Nový Zéland. Ako najšťastnejšou krajinou sveta sa opäť ukázalo byť Fínsko nasledované Dánskom, Švajčiarskom, Islandom a Holandskom. Česko z minuloročnej 19. pozície postúpilo na 18. priečku, pričom v posledných rokoch v rebríčku vytrvalo stúpa nahor. V roku 2016 bolo 27., o rok neskôr 21. a predvlani 20. Slovensko tento rok skončilo 34., poskočilo z vlaňajšieho 37. miesta. Najmenej šťastnými krajinami krajiny sa ukázali byť Afganistan, Zimbabwe, Rwanda, Botswana a Lesotho.

Dlhodobo sú najspokojnejší podľa ekonóma z Columbijskej univerzity Sachsa obyvatelia krajín na severe Európy. Na popredných priečkach sa umiestňujú pravidelne. „Ľudia sa v týchto krajinách cítia bezpečne (…). Vlády sú považované za dôveryhodné a čestné a veľká je tam aj vzájomná dôvera,“ dodal.

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OSN #šťastie