Turecko odstúpilo od Istanbulského dohovoru

Turecko odstúpilo od Dohovoru Rady Európy o predchádzaní a boji proti násiliu na ženách a domácemu násiliu, známom aj ako Istanbulský dohovor. Príslušný dekrét tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana bol zverejnený v noci na sobotu v úradnom vestníku, informovali agentúry AFP a DPA.

20.03.2021 11:03
Turecko Istanbul Zhromaždenie MDŽ Foto: ,
Príslušníci tureckej poriadkovej polície sledujú demonštrantov pred maľbami počas zhromaždenia proti násiliu páchanom na ženách v Istanbule 5. marca 2021
debata (14)

Dohovor z roku 2011 je prvou záväznou normou na svete proti všetkým formám násilia na ženách. Dokument vtedy ešte ako premiér podpísal v Istanbule aj samotný Erdogan. Turecko ho následne ratifikovalo, ale v praxi sa nikdy neaplikoval.

Odstúpenie od dohovoru požadovali v Turecku konzervatívni politici, podľa ktorých poškodzuje jednotu rodiny a podporuje rozvody.

Opozičná Republikánska ľudová strana (CHP) tento krok vlády kritizovala. Odstúpenie od dohody podľa jej podpredsedníčky Gökče Gökčenovej znamená, že „ženy naďalej zostanú občiankami druhej kategórie a bude dovolené ich zabíjať“.

Turecká ministerka pre záležitosti rodiny Zehra Zümrüt Selčuková naopak podľa agentúry Anadolu uviedla, že práva žien zaručuje turecká ústava a ďalšie právne predpisy. V uplynulých mesiacoch vyšli tisíce žien do ulíc v Istanbule a ďalších mestách a požadovali dodržiavanie dohovoru. Ďalšie demonštrácie sa budú konať aj túto sobotu.

Násilie páchané na ženách zostáva v Turecku rozšíreným problémom. Len za minulý rok bolo podľa organizácie Zastavme vraždenie žien v tejto krajine zabitých najmenej 300 žien.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Istanbulský dohovor