Islandská sopka spala 781 rokov, leteckú dopravu nenaruší

Erupcia dlho spiacej sopky na juhozápade Islandu, ktorá sa prebudila po takmer 800 rokoch, sa zmierňuje a nemala by narúšať leteckú dopravu, oznámil v sobotu Islandský meteorologický úrad.

21.03.2021 06:18
debata (2)

Erupcia sa začala v piatok večer na polostrove Reykjanes približne 32 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Reykjavík, odkiaľ bola viditeľná žiara dvoch prúdov lávy vytekajúcich do menšieho údolia. Odborníci, ktorí ju monitorujú, hovoria o „menšom“ výbuchu bez známok chrlenia popola alebo prachu, ktorý by mohol narušiť lety, vyplýva zo správy agentúry AP.

Erupcia dlho spiacej sopky na juhozápade...
Erupcia dlho spiacej sopky na juhozápade...
+5Erupcia dlho spiacej sopky na juhozápade...

Hoci okolitá juhozápadná časť Islandu je najviac zaľudnenou na ostrove, samotná sopka, ktorá začala vypúšťať lávu, leží v neobývanom údolí vzdialenom 2,5 kilometra od najbližšej cestnej komunikácie. Miestne úrady tak neočakávajú evakuácie, pokiaľ výrazne nestúpne úroveň unikajúcich sopečných plynov.

Hlavné islandské medzinárodné letisko Keflavík, ktoré sa nachádza v regióne Reykjanes, oznámilo, že lety na ňom od začiatku erupcie prebiehali v bežnom režime.

Polostrov Reykjanes zažil poslednú sopečnú erupciu pred 781 rokmi. V oblasti sa pred 15 mesiacmi zvýšila seizmická aktivita a minulý mesiac výrazne stúpol počet zemetrasení, ktoré však podľa miestnych obyvateľov medzičasom ustali.

V roku 2010 výbuch sopky Eyjafjallajökull na juhu Islandu vyniesol mračná popola a prachu do atmosféry, čo prerušilo leteckú dopravu medzi Európou a Severnou Amerikou vzhľadom na obavy z možného poškodenia motorov lietadiel. Zrušených bolo vyše 100.000 letov, v dôsledku čoho uviazli milióny pasažierov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sopka #Island