Ruský veľvyslanec v Británii označil vzťahy medzi Londýnom a Moskvou za "takmer mŕtve"

Ruský veľvyslanec v Británii obvinil tamojšiu vládu, že svojím plánom zvýšiť jadrový arzenál porušuje záväzky vyplývajúce z medzinárodných zmlúv. Vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú podľa Andreja Kelina "takmer mŕtve".

21.03.2021 18:33
Vladimir Putin / Boris Johnson / Foto:
debata (33)

Británia v utorok predstavila priority v zahraničnej a obrannej politike po brexite. Horná hranica počtu jadrových hlavíc má byť zvýšená na 260 zo súčasných 180, teda o 45 percent.

„Ide o porušenie zmluvy o nešírení (jadrových zbraní) a mnohých, mnohých ďalších,“ povedal Kelin podľa výňatkov z rozhovoru, ktorý v nedeľu odvysiela londýnska rozhlasová stanica LBC.

Zmluva o nešírení jadrových zbraní, ktorú Británia ratifikovala, vstúpila do platnosti v roku 1970. Britská vláda tvrdí, že svojimi novými krokmi pakt neporušuje.

Kelin tiež povedal, že politické vzťahy medzi Moskvou a Londýnom sú „takmer mŕtve“ a že medzi krajinami zostali len ekonomické a kultúrne väzby. Ruský veľvyslanec tvrdí, že s britským ministrom zahraničia Dominikom Raabom hovoril naposledy predvlani v decembri.

Vzťahy medzi Britániou sú zlé kvôli celému radu udalostí. Ide napríklad o otravu niekdajšieho agenta ruskej rozviedky Sergeja Skripala, z ktorej Londýn obviňuje agentov ruskej tajnej služby. V poslednej dobe napätie vzrástlo kvôli otrave a uväzneniu ruského opozičného politika Alexeja Navalného.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #diplomacia #medzinárodné vzťahy #Ruská federácia #Veľkká Británia