Napichaná kampaň Netanjahuovi nemusí stačiť

Izrael je majstrom sveta v očkovaní. Jeho dlhoročnému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi ale ani skrotenie pandémie koronavírusu nedáva záruku na vytúžený úspech v utorňajších predčasných voľbách. Posledné prieskumy naznačujú, že strana Likud získa 30 až 32 z celkového počtu 120 parlamentných kresiel, čo by bol pokles oproti vlaňajšku, keď mu ani 36 mandátov nestačilo na zostavenie stabilnej vlády.

22.03.2021 06:00
Israel Elections Foto:
Izraelské deti pózujú pred volebnými plagátmi premiéra Benjamina Netanjahua. FOTO: SITA/AP
debata (3)

Netanjahu všetko stavil na vakcinačný program. Počas kampane vystúpil na pódium a davu divákov v zaplnenej hale pripomenul, čomu vďačia za to, že si znova môžu vychutnávať koncerty. Ich návšteva, podobne ako iných donedávna zakázaných kratochvíľ, je v Izraeli povolená pre všetkých zaočkovaných, čo je zhruba polovica populácie.

„Zase sa usmievate?“ oslovil Netanjahu nadšených divákov. „Ste zaočkovaní?“ Ste šťastní? Sme prví na svete, ktorí spoločne prekonali koronavírus,“ citoval premiéra denník Guardian.

Znova pat?

Štvrté parlamentné voľby od jari 2019, druhé od vypuknutia pandémie covidu a desiate, do ktorých Netanjahu vedie svoj Likud, napriek napichanej kampani sa môžu znova skončiť patom. Rovnako ako v minulých prípadoch, ani teraz totiž nemá pravicový Likud dostatok potenciálnych partnerov, s ktorými by bol schopný zostaviť väčšinovú vládu.

Likud je síce opäť najsilnejšou stranou, ale zisk štvrtiny mandátov veľa nerieši. Potenciálne druhí najsilnejší centristi z Ješ Atidu (Budúcnosť existuje) bývalého televízneho moderátora Jaira Lapida, ktorým prieskumy prognózujú 20 mandátov, totiž účasť vo vláde s Netanjahuom vylučujú. Rovnako nezvratne je rozhodnutá pravicová strana Nová nádej odpadlíka od Likudu Gideona Saara, ktorá môže mať desať mandátov.

Ako možní spojenci tak Likudu, rovnako ako v minulosti, zostávajú malé náboženské strany, čo na väčšinu stačiť nebude. A nemusí to stačiť, ani keby sa Netanjahuovi podarilo získať do koalície nacionalistov zo strany Jamina Naftaliho Benneta.

Strany, ktoré koaličnú spoluprácu s Netanjahuom vylúčili, ale na tom, čo sa týka koaličného potenciálu, nie sú omnoho lepšie, pretože bez Jaminy podľa aktuálnych preferencií dajú dohromady iba 57 mandátov.

Ak chce Netanjahu dosiahnuť odklad svojho súdneho procesu, v ktorom je obvinený z korupcie, alebo dokonca jeho zrušenie, potrebuje zostať pri moci, aj keby to znamenalo spojiť sa s radikálnymi stranami presadzujúcimi napríklad anexiu palestínskeho Západného brehu Jordánu alebo ťaženie proti hnutiu LGBT.

Bez silného vyzývateľa

Netanjahu tentoraz viedol pozitívnejšiu kampaň ako v minulosti, čo je dané nielen úspechom v očkovaní, ale aj faktom, že nemá v ľavicovom tábore jednoznačného a silného vyzývateľa, proti ktorému by sa vymedzil. Namiesto toho má troch protivníkov, hoci stredného kalibru.

Najviac starostí mu podľa izraelských médií robí Lapid. Aj preto v kampani opakovane poukazoval na jeho slabiny, ku ktorým radí jeho neskúsenosť v ekonomických záležitostiach. Bývalý novinár Lapid bol síce v jednej z Netanjahuových minulých vlád ministrom financií, ale predtým o sebe vyhlásil, že o ekonomike nevie nič, čo teraz Netanjahu s chuťou pripomína. Naopak, o sebe premiér vyhlasuje, že on sám dokázal zabezpečiť chod hospodárstva aj v čase pandémie.

Lapid tiež podceňoval premiérovu schopnosť obstarať vakcíny proti covidu a tvrdil, že ich Izrael bude mať nedostatok. Netanjahu teraz víťazoslávne dokladá, že je zaočkovaných asi päťdesiat percent občanov a vakcín má Izrael veľké zásoby.

Rozhodnúť by napokon mohla volebná účasť, ktorá sa v minulých troje voľbách neustále zvyšovala. Tentoraz ale môže zohrať úlohu únava voličov a ekonomické dosahy epidémie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa tak potvrdia výsledky prieskumov, čo by znamenalo, že ani jednému z táborov sa väčšinu získať nepodarí a Izraelčanov budú v lete čakať ďalšie predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Izrael #Benjamin Netanjahu #koronavírus