Tanzánia: V tlačenici na pohrebe prezidenta zahynulo päť ľudí

Najmenej päť ľudí vrátane štyroch detí zomrelo cez víkend v tlačenici v Tanzánii, ktorá vznikla, keď sa dav desaťtisícov ľudí prišiel pozrieť do najväčšieho mesta Dar es Salaam na verejne vystavené telo zosnulého prezidenta Johna Magufuliho.

23.03.2021 07:08
Tanzania Magufuli pohreb Foto:
Vojaci nesú rakvu s pozostatkami zosnulého tanzánijského prezidenta Johna Magufuliho na štadión v najväčšiom meste Dar es Salaam.
debata (4)

Kontroverzný autoritatívny prezident Magufuli zomrel minulú stredu na zlyhanie srdca vo veku 61 rokov. Opoziční lídri a jeho kritici však tvrdia, že dôvodom jeho úmrtia boli komplikácie spojené s ochorením COVID-19. Bývalý tanzánijský prezident patril k popieračom pandémie koronavírusu.

Obeťami nedeľňajšej tlačenice na štadióne Uhuru v Dar es Salaam sa stala 30-ročná žena a štyri školopovinné deti vo veku 7–12 rokov. Miestni predstavitelia majú údaje o počte obetí spomienkového aktu zverejniť v utorok – v tlačenici totiž odpadli stovky ľudí.

Na štátnom pohrebe Magufuliho sa zúčastnila aj nová prezidentka Tanzánie Samia Suluhuová Hassanová, ako aj lídri deviatich afrických krajín. Suluhuová Hassanová, ktorá bola v čase úradovania Magufuliho jeho viceprezidentkou, zložila v piatok slávnostnú prísahu. Stala sa tak prvou ženou na čele tejto východoafrickej krajiny. Prezidentkou Tanzánie bude prinajmenšom do ďalších volieb, ktoré sa uskutočnia v roku 2025.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #Tanzánia