Voľby v Izraeli nemajú jasného víťaza, Netanjahu volá k spolupráci aj súperov

Predbežné výsledky izraelských volieb zatiaľ nedávajú pravicovej strane Likud premiéra Benjamina Netanjahua šancu na ľahké získanie partnerov do budúcej koaličnej vlády.

23.03.2021 07:24 , aktualizované: 24.03.2021 09:55
Netanjahu Foto:
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu máva svojim podporovateľom po zverejnení prvých odhadov v predčasných parlamentných voľbách.
debata (6)

Likud je ale podľa nich znovu víťazom volieb a má teraz 30 zo 120 kresiel, s prípadnými koaličnými partnermi potom 59 mandátov. Hneď za Likudom je centristická strana Ješ Atid so 17 mandátmi. Netanjahu už súperov vyzval k účasti vo svojej vláde, inak vraj krajine hrozia ďalšie voľby.

Oslovil krajnú pravicu

Po sčítaní takmer 90 percent odovzdaných hlasov má Likud 30 kresiel, jeho tradiční koaliční partneri z dvoch veľkých náboženských strán Šas a Jednotný judaizmus tóry majú po 16 mandátov. Netanjahu už oslovil aj vodcu krajne pravicovej Náboženskej sionistickej strany, ktorá má teraz šesť kresiel a presadzuje anexiu palestínskeho Západného brehu Jordánu.

Vo svojej prvej reakcii na volebný výsledok premiér vyzval svojich politických súperov, aby sa s ním spojili v budúcej vláde s tým, že inak by Izrael mohli čakať piate voľby od roku 2019. Povedal, že jeho politiku zdieľa „jasná väčšina“ novozvoleného parlamentu . V najbližších dňoch plánuje hovoriť so všetkým zvolenými poslancami so zámerom zistiť, kto z nich bude ochotný zostaviť s ním stabilnú vládnu koalíciu. Jedinou alternatívou k tomu sú podľa neho ďalšie voľby.

Podobne zablokovaný výsledok priniesli voľby aj pred rokom, ale vtedy sa Netanjahuovi podarilo do koalície získať vtedajšieho oponenta Bennyho Ganca a jeho stranu Modrá a biela. Tej teraz hrozilo, že sa do parlamentu nemusí dostať, ale podľa predbežných výsledkov má zatiaľ osem kresiel a je štvrtá najsilnejšia.

Netanjahu po zverejnení prvých odhadov poďakoval voličom za „obrovské víťazstvo“, ktoré dosiahla „pravica a Likud“. Exit polly prisudzovali jeho strane 32 kresiel. Odhady troch hlavných izraelských televíznych staníc naznačovali, že ani Netanjahu a jeho náboženskí a nacionalistickí spojenci, ale ani rôznorodé spektrum Netanjahuových odporcov, nezískali parlamentnú väčšinu.

AP v tejto súvislosti predpovedá, že sa tým opäť vytvára pôda pre to, aby politická scéna v Izraeli zažila ďalšie týždne paralýzy. Objavil sa aj názor, že hrozia dokonca aj bezprecedentné piate parlamentné voľby.

Ak budú konečné výsledky v súlade s exit pollmi, oba tábory budú musieť rokovať s bývalým Netanjahuovým spojencom Naftalim Benetom, aby vďaka poslancom za jeho koalíciu Pravica (Jamina) niektorý z týchto blokov získal v 120-člennom Knesete väčšinu.

Benet sa síce hlási k Netanjahuovej tvrdej nacionalistickej ideológii, ale opakovane naznačil, že by bol otvorený spolupráci so svojimi politickými súpermi, ak by dostal šancu byť premiérom.

Rola kľúčového hráča v povolebných rokovaniach sa pred voľbami pripisovala Islamskému hnutiu (Ra'am), ktoré zastupuje záujmy izraelských Arabov. Podľa predbežných výsledkov sa však táto strana do parlamentu nedostala.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Benjamin Netanjahu #predčasné voľby v Izraeli