Dobrovoľníci žiadajú preveriť účinnosť ruskej vakcíny EpiVacCorona

Účastníci klinického skúšania vakcíny EpiVacCorona, ktorá bola vyvinutá v Rusku, požiadali ruské ministerstvo zdravotníctva o preverenie skutočnej účinnosti tohto preparátu.

23.03.2021 18:08
Vakcína / Očkovanie / Covid / Foto: ,
debata (47)

Vo svojom liste adresovanom ministerstvu dobrovoľníci uvádzajú, že majú dôvod domnievať sa, že vakcína nie je taká účinná, ako tvrdia jej vývojári, informovala v utorok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Podľa Echa účastníci klinických štúdií vlastným prieskumom zistili, že významná časť zaočkovaných si nevytvára protilátky.

Vedúci tímu dobrovoľných „výskumníkov“ Andrej Krinickij pre Echo Moskvy vysvetlil, že zaočkovaní si začali kontrolovať tvorbu a koncentráciu protilátok pomocou testu odporúčaného Federálnym úradom pre kontrolu práv a zdravia spotrebiteľa (Rospotrebnadzor). Vďaka týmto testom zistili, že protilátky proti covidu sa vytvorili len u asi 70 percent z nich.

Podľa Krinického plazma po očkovaní vakcínou EpiVacCorona nie je schopná neutralizovať koronavírus SARS-CoV-2 a nie je schopná chrániť bunky pred vniknutím koronavírusu.

Krinickij poznamenal, že jeho skupina dobrovoľníkov sa rozhodla vykonať vlastnú analýzu, pretože vakcínou EpiVacCorona sa už v Rusku očkuje, hoci o jej účinnosti zatiaľ neexistujú žiadne vedecké publikácie.

Ruskú vakcínu proti covidu vyvinulo ruské Štátne výskumné centrum virológie a biotechnológie Vektor. Zaregistrovali ju v októbri minulého roka. Začiatkom marca bola schválená na použitie aj u osôb vo veku nad 60 rokov.

Nezávisle od Echa Moskvy agentúra RIA Novosti priniesla v utorok vyjadrenie podpredsedníčky ruskej vlády Taťjany Golikovovej, ktorá označila tvrdenia o neúčinnosti vakcíny EpiVacCorona za mýty. Vyjadrila sa tiež k fámam, že všetky klinické skúšky tejto vakcíny sa skončili neúspechom.

„Nie, nič také. Pravdepodobne v tejto veci jednoducho nie je dostatok publikácií. Očakávam, že sa čoskoro objavia a tieto mýty o neúčinnosti (vakcíny) budú vyvrátené,“ uviedla vicepremiérka. Dodala, že aj ona podstúpila očkovanie EpiVacCoronou a protilátky, ktoré sa jej v tele vytvorili, sú „v norme“.

V Rusku sa s hromadným očkovaním dospelých proti covidu začalo 18. januára. Občania nad 18 rokov sa môžu dať bezplatne zaočkovať jednou z troch vakcín registrovaných v Rusku: k dispozícii je Sputnik V, EpiVacCorona (EpiVakKorona) a CoviVac (KoviVak). K zaočkovaným sa v utorok večer pridá aj ruský prezident Vladimir Putin.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #EpiVacCorona