Biden prisľúbil pokrok v otázkach ochrany klímy, zbraní či imigrácie

Americký prezident Joe Biden na štvrtkovej tlačovej konferencii vyjadril nádej, že počas svojho pôsobenia na poste prezidenta USA bude schopný dosiahnuť pokrok v riešení naliehavých problémov, akými sú klimatická kríza, reforma držby zbraní či migrácia. Informovala o tom stanica CNN.

25.03.2021 22:37
debata (8)

„V týchto (záležitostiach) budeme postupovať krok za krokom a budeme sa usilovať riešiť ich pokiaľ možno súbežne,“ odpovedal na otázku novinára o tom, či sa mu podarí presadiť zmeny v kľúčových otázkach. Tlačová konferencia sa uskutočnila v 65. deň Bidenovho pôsobenia na poste šéfa Bieleho domu.

Biden už v utorok vyhlásil, že Spojené štáty by mali zakázať kúpu a predaj útočných zbraní v USA, a obrátil sa na Kongres, aby podnikol príslušné kroky. Reagoval tak na pondelňajšiu streľbu v meste Boulder v štáte Colorado, kde prišlo o život desať ľudí.

„Myslím si, že moji republikánski kolegovia budú musieť rozhodnúť, či chcú alebo nechcú spolupracovať,“ uviedol v tejto súvislosti Biden, pričom varoval pred ďalšou politickou polarizáciou krajiny.

Prezident na tlačovej konferencii hovoril aj o pokroku v boji proti koronakríze v USA. Citoval pritom správu rezortu školstva, podľa ktorej je už otvorených takmer polovica všetkých amerických základných škôl. Bidenov cieľ pritom je, aby sa počas jeho prvých 100 dní v úrade do školských lavíc vrátila väčšina žiakov ZŠ.

„Zatiaľ to nie je väčšina, ale sme tomu veľmi blízko a verím, že do 35 dní, ktoré zostávajú, dosiahneme aj tento cieľ,“ uviedol.

Biden dodal, že v rámci záchranného balíka v hodnote 1,9 bilióna dolárov (1,6 bilióna eur) určeného pre podniky a občanov USA postihnutých pandémiou bolo už na účty Američanov zaslaných viac ako 100 miliónov platieb vo výške 1400 dolárov (1189 eur). „Sú to skutočné peniaze vo vreckách ľudí prinášajúce takmer okamžitú úľavu a milióny ďalších dostanú svoje peniaze už čoskoro,“ povedal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Hrdinovia klímy