VIDEO: Kapitán uviaznutej lode plavidlom nakreslil obscénny obrazec

V Suezskom prieplave už tretí deň uviaznuté obrovské nákladné kontajnerové plavidlo Ever Given o veľkosti cca štyroch futbalových ihrísk blokuje premávku na jednej z najrušnejších námorných trás na svete. Odborníci pritom tvrdia, že snaha o vyslobodenie lode môže trvať niekoľko týždňov.

26.03.2021 07:52 , aktualizované: 13:57
ever given Foto: ,
Loď Ever Given, ktorá zablokovala Suezský prieplav
debata (62)

Premávku v prieplave museli kvôli operácii úplne zastaviť a japonskí majitelia plavidla oznámili, že majú „extrémne veľké problémy“ s jeho odtiahnutím. Cez tento dôležitý, umelo vytvorený kanál pritom chce prejsť najmenej 160 ďalších lodí a čakajú, kedy bude prekážka odstránená.

Zábery zverejnené na Youtube ukazujú, že kapitán Ever Given si čakanie na povolenie vplávať do prieplavu krátil naozaj originálne – s celým plavidlom nakreslil obscénny obrazec.

Loď Ever Given, patriaca k najväčším na svete, sa v utorok otočila nabok priečne cez vodný kanál a zablokovala všetku dopravu v egyptskom Suezskom prieplave. Zátarasa spôsobila zmätok vo svete, preto japonský majiteľ dokonca vo štvrtok zverejnil písomné ospravedlnenie za nehodu.

Egyptský úrad spravujúci Suezský prieplav (SCA) uviedol, že sa snaží odtiahnuť z plytčiny kontajnerovú loď Ever Given, ktorá sa plaví pod vlajkou Panamy. Túto 400 metrov dlhú loď, veľkú ako mrakodrap a plaviacu sa pod vlajkou Panamy, sa snažia odtiahnuť z plytčiny po tom, ako sa odklonila v prieplave zo svojho smeru a v piesočnej búrke so silným vetrom narazila na plytčinu.

Jedna z najväčších kontajnerových lodí na svete...
Satelitný záber čiastočne uvoľnenej lode Ever...
+21Loď Ever Given po tom, ako ju uvoľnili zo Suezu.

Takmer 10 miliárd dolárov denne

Uviaznutá loď Ever Given bráni premávke v Suezskom prieplave, cez ktorý denne prejde tovar v hodnote takmer 10 miliárd dolárov. Podľa údajov časopisu Lloyd's List, ktorý sa venuje nákladnej preprave, sa cez prieplav denne prepraví tovar za zhruba 5,1 miliardy dolárov smerom na západ a za 4,5 miliardy dolárov smerom na východ.

Podľa Lloyd's List čaká pred vstupom do Suezského prieplavu z oboch strán viac ako 160 lodí. „Teraz dostávame správy o tom, že prepravné spoločnosti začínajú odkláňať svoje plavidlá k južnému cípu Afriky čiže k Mysu dobrej nádeje, čo znamená predĺženie cesty o približne 12 dní," povedal Guy Platten, generálny tajomník Medzinárodnej komory lodnej prepravy. Objavia sa „určité veľké reálne vplyvy na dodávateľské reťazce" a náklady budú nakoniec znášať spotrebitelia, dodal Platten.

Zápcha môže trvať týždne

Satelitné zábery zverejnené spoločnosťou Planet Labs ukazujú, že 59 metrov široká a 400 metrov dlhá kontajnerová loď je uviaznutá priečne cez prieplav. „Nikdy predtým sme nič podobné nevideli,“ povedal výskumník v oblasti lodnej dopravy Randžith Radža z firmy Refinitiv, ktorá sa zaoberá aj medzinárodnými finančnými údajmi.

„Táto zápcha bude pravdepodobne… trvať niekoľko dní alebo týždňov, kým sa vyrieši. A bude mať lavínový efekt na ďalšie konvoje lodí,“ dodal. Ak sa vlečným lodiam nepodarí odtiahnuť gigantické plavidlo Ever Given, časť jeho nákladu možno vyzdvihnú žeriavom, čo ho odľahčí a to môže potom pomôcť pri jeho odťahovaní. Uviedla to firma Braemar a tiež upozornila: „Môže to trvať dni, možno týždne.“

Všetkých 25 členov posádky je v poriadku, bez zranení a trup aj náklad sú nepoškodené. Cez prieplav sa vlani preplavilo takmer 19 000 lodí celkovo s viac ako miliardou ton tovaru.

Video
62 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #suezský prieplav