Nezlomní Mjanmarčania: Deň po krvavej sobote opäť vyšli do ulíc

Mjanmarčania znovu vyšli do ulíc protestovať proti junte, ktorá je pri moci od februárového puču. Neodradilo ich ani mimoriadne brutálny počínanie vojakov pri sobotňajších protestoch, pri ktorých zomrelo podľa miestnych médií 114 ľudí vrátane detí.

28.03.2021 12:01
mjanmarsko Foto:
114 ľudí zabili v sobotu 27. marca mjanmarské bezpečnostné sily pri dosiaľ zrejme najkrvavejšom zákroku voči protestom, ktoré v krajine prebiehajú aj dva mesiace po vojenskom prevrate.
debata (4)

Asociácia na pomoc politickým väzňom (AAPP) vyčíslila sobotňajšej obete na 91 a uvádza, že od začiatku demonštrácií prišlo v krajine o život 423 ľudí. Medzi obeťami sú aj deti mladšie ako 16 rokov.

Mjanmarčania dnes ale protesty obnovili a na dnešok sú naplánované tiež pohreby obetí sobotňajšieho násilia. Podľa agentúry AP sa konali zhromaždenie v dvoch najväčších mestách krajiny Rangúne a Mandalay a niektorí účastníci sa opäť zrazili s policajtmi.

zväčšiť Telo muža zabitého na proteste proti vojenskému... Foto: TASR/AP
mjanmarsko Telo muža zabitého na proteste proti vojenskému prevratu privážajú do nemocnice v štvrti Latha v Rangúne v Mjanmarsku 27. marca 2021.

Na situáciu v Mjanmarsku reaguje mnoho krajín. Americký minister zahraničia Antony Blinken uviedol, že sú USA zhrozené a že postup bezpečnostných síl dokazuje, že je junta pripravená obetovať životy občanov v prospech niekoľkých mála ľudí. Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil, že ho správy o zabíjaní civilistov vrátane detí šokujú.

Spoločnú kritickú reakciu vydali aj šéfovia armád 12 štátov. „Profesionálna armáda musí dodržiavať medzinárodné normy, jej úloha je ľudí chrániť, nie im ubližovať,“ uviedli velitelia armád medzi nimi nemeckej, gréckej, talianskej, novozélandskej, juhokórejskej, britskej i americkej.

Amnesty kritizuje svet

Podľa organizácie Amnesty International svet nerobí dosť pre to, aby násiliu v Mjanmarsku zabránil. Bezpečnostná rada OSN násilnosti síce odsúdila, ale nepresadzuje jednotnú akciu proti junte, napríklad zákaz predaja zbraní. Agentúra AP napísala, že k stálym členom BR OSN parí Rusko a Čína, ktorí Mjanmarsku zbrane predávajú a v BR OSN by podobnú požiadavku určite vetovali.

Junta v minulých dňoch tvrdila, že za násilie sú zodpovední demonštranti, pretože na vojakov údajne útočia aj zápalnými bombami. V sobotu bolo v Rangúne vidieť medzi protestujúcimi niekoľko ľudí s lukmi a šípmi.

Americké veľvyslanectvo v Rangúne vyzvalo Američanov v Mjanmarsku, aby obmedzili presuny. „Ak musíte cestovať, buďte opatrní a zaistite si spojenie so svojimi blízkymi po celú dobu cesty,“ uvádza sa v odporúčaní konzulátu.

Junta svoje kroky zdôvodňuje údajnými podvodmi pri minuloročných voľbách. Spochybnila víťazstvo Národnej ligy pre demokraciu a zatkla jej vodkyňu a političku Aun Schan Su Ťij, rovnako ako ďalších predstaviteľov strany.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Mjanmarsko