Kellner zahynul po boku elitných horalov v mekke adrenalínového lyžovania

S elitnými horskými vodcami a v lokalite, ktorá je po dlhé roky stredom vesmíru adrenalínového lyžovania a lákadlom aj pre tých najlepších športovcov. Tak strávil posledné chvíle svojho života najbohatší Čech Petr Kellner, ktorý cez víkend zahynul pri havárii vrtuľníka v horách na Aljaške. V rezorte, kde bol ubytovaný, sa práve konalo finálové kolo súťaže organizovanej legendou snowboardingu Travisom Riceom.

29.03.2021 13:26
kellner Foto: ,
Petr Kellner na zábere z augusta 2020.
debata (135)

VIDEO: Miesto, kde zahynul Petr Kellner, český miliardár a vlastník Markízy.

Video

Stredisko Tordrillo Mountain Lodge leží severozápadne od mesta Anchorage na úpätí pásma Tordrillo Mountains. Prevádzkovatelia ho označujú za najluxusnejší rezort na Aljaške a lákajú na wellness, „päťhviezdičkovú“ kuchyňu aj jedinečné možnosti pre lyžovanie a snowboarding za pomoci leteckej dopravy.

Verný a častý klient

Aljaška je vďaka množstvu nedotknutých svahov a klimatickým podmienkam už niekoľko desaťročí takmer posvätným miestom pre mnohých vyznávačov freeridu. Medzi tie sa podľa všetkého radil aj Kellner, ktorý pred rokmi v rozhovore s denníkom MF DNES uviedol, že snowboardovať ho „bavilo vždy“. Hovorca Tordrillo Mountain Lodge o českom miliardári po víkendovom nešťastí hovorila ako o vernom a častom klientovi.

Miesto sa v posledných rokoch stalo východiskom pre dobrodružstvo tých najlepších svetových snowboardistov, ako napríklad Jeremy Jonesa alebo už spomínaného Ricea, ktorý si pohorie Tordrillo Mountains v posledných rokoch obzvlášť obľúbil. Už pred desiatimi rokmi tu natáčal segment pre svoj film The Art of Flight a tento rok sa sem vrátil znova.

Rezort pri jazere Judd Lake a okolitý terén boli od 20. do 27. marca dejiskom finále súťaže Natural Selection, v ktorej elitní americkí a kanadskí jazdci predvádzali svoje zručnosti v prašane. Účasť na aljašskom podniku si vybojovali okrem ďalších olympijskí medailisti Zoe Sadowskiová-Synottová z Nového Zélandu a Kanaďan Mark McMorris.

Zdrvujúca správa pre rezort

S Riceom na súťaži spolupracoval aj horský vodca Sean McManamy, ktorý bol jednou z piatich obetí sobotňajšej leteckej nehody. Tordrillo Mountain Lodge na svojom webe uvádza, že 38-ročný rodák z východného pobrežia USA mal mnohoročné skúsenosti s pohybom v aljašských horách. „Ako horský vodca Sean viedol rad expedícií vrátane výstupov rôznymi cestami na vrchol Denali (najvyššia hora USA Mount McKinley, pozn red.),“ uvádza jeho vizitka.

Ešte skúsenejším horalom bol Gregory Harms, ktorý cez víkend zahynul po viac než 20 rokoch práce vo vysokohorskom prostredí. „Greg bol jedným z najskúsenejších vodcov v brandži,“ povedala agentúre AP hovorkyňa Tordrillo Mountain Lodge Mary Ann Pruittová.

Okolnosti sobotňajšieho pádu vrtuľníka pri ľadovci Knik Glacier sa vyšetrujú. „Pre náš personál, pre komunitu, ktorej sme súčasťou, a pre rodiny zomrelých je to zdrvujúca správa,“ uviedol k tragickej udalosti rezort.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Petr Kellner #Aljaška