Taliansko vyhostilo zamestnancov ambasády, Rusom údajne predávali tajné informácie

Taliansko v stredu rozhodlo o vyhostení dvoch zamestnancov ruského veľvyslanectva podozrivých z protizákonných aktivít, konkrétne špionáže v prospech Ruska.

31.03.2021 14:14
debata (13)

V tejto kauze bol v utorok v Ríme zadržaný kapitán talianskeho námorníctva a príslušník ruských ozbrojených síl pôsobiaci na ruskom veľvyslanectve v Ríme.

Ako spresnila AFP, taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio vo svojom vyhlásení uviedol, že Rím tlmočil formálny protest ruskému veľvyslancovi Sergejovi Razovovi a oznámil mu „okamžité vyhostenie dvoch ruských predstaviteľov zapletených do tejto veľmi vážnej záležitosti“.

K zadržaniu podozrivých došlo vo chvíli, keď kapitán talianskej fregaty odovzdával prísne tajné dokumenty svojmu „kolegovi“ na ruskom veľvyslanectve v Ríme výmenou za finančnú odmenu.

Kremeľ vyjadril nádej

Obe podozrivé osoby zadržali po dlhom monitorovaní ich kontaktov a činnosti tajnými službami, políciou a ministerstvom obrany.

Medzičasom Kremeľ v stredu vyjadril nádej, že jeho vzťahy s Talianskom tento špionážny škandál nepoškodí. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu na brífingu uviedol, že Rusko nemá „informácie o dôvodoch alebo okolnostiach zadržania“ talianskeho dôstojníka. „V každom prípade dúfame, že veľmi pozitívny a konštruktívny charakter rusko-talianskych vzťahov bude pretrvávať a zostane zachovaný,“ povedal Peskov.

Denník La Repubblica napísal, že v posledných rokoch neboli v Taliansku zaznamenané žiadne precedensy tohto druhu. Posledná kontrašpionážna operácia sa odohrala v roku 1989 ešte pred pádom Berlínskeho múru. Odvtedy bolo Taliansko skôr „scénou“, kde sa odohrávali špionážne operácie iných štátov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Rusko #špionáž