Eurokomisia žaluje Poľsko pre zásahy do súdnictva, Varšava reaguje

Európska komisia (EK) oznámila, že podáva voči Poľsku žalobu na Súdny dvor EÚ. Dôvodom sú zásahy poľskej vlády do nezávislosti súdnictva, konkrétne zákon z roku 2019.

31.03.2021 14:55 , aktualizované: 15:29
Poľsko súd najvyšší šéfka justícia nezávislosť... Foto: ,
Podporovatelia nezávislosti súdnictva držia pred najvyšším súdom vo Varšave transparent s nápisom Ďakujeme. Protestujúci sa takto prišli v apríli 2020 rozlúčiť s Malgorzatou Gersdorfovou, odchádzajúcou šéfkou poľského najvyššieho súdu. Gersdorfová bola hlasnou odporkyňou justičných reforiem zavedených vládnou stranou Právo a spravodlivosť.
debata

Brusel zároveň žiada Súdny dvor EÚ, aby vydal dočasné nariadenie pozastavujúce – až do konečného verdiktu – platnosť poľského zákona o súdnictve z roku 2019, ktorý nadobudol účinnosť vlani vo februári.

Žiadne opodstatnenie

Podľa poľskej vlády neexistuje nijaké „právne ani faktické“ opodstatnenie pre žalobu. Hovorca poľskej vlády Piotr Müller vo svojej reakcii na Twitteri napísal, že žaloba EK nemá „právne ani faktické opodstatnenie“.

Uviedol, že „regulácia otázok týkajúcich sa súdnictva je výlučne vnútroštátnou doménou“, čo podľa jeho slov jednoznačne vyplýva z poľskej ústavy aj zo zmlúv o EÚ. „Poľské nariadenia sa neodchyľujú od štandardov EÚ,“ dodal.

Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders novinárom na tlačovej konferencii povedal, že EK sa domnieva, že tento zákon zasahuje do nezávislosti poľského súdnictva a je v rozpore s legislatívou EÚ, ktorá je nadradená zákonodarstvu členských krajín.

Zákon podľa EK bráni poľským súdom, aby v rámci prejedávaných káuz posudzovali právomoc rozhodovať o nich inými sudcami, a kauzy napríklad postúpili Súdnemu dvoru EÚ. To podľa EK narúša účinné uplatňovanie práva EÚ a je nezlučiteľné so zásadou prednosti práva EÚ, fungovaním mechanizmu predbežného rozhodnutia a požiadavkami nezávislosti súdnictva.

Sporná komora

Na základe zákona o súdnictve tiež vznikla nová disciplinárna komora poľského Najvyššieho súdu, ktorá má podľa EK právomoc rozhodovať o otázkach týkajúcich sa nezávislosti súdnictva. Napríklad môže odobrať sudcom imunitu a vydať ich na trestné stíhanie, či znížiť im platy, uvádza AFP.

To bráni poľským súdom v tom, aby si plnili svoju povinnosť uplatňovať právne predpisy EÚ alebo požadovať pred Súdnym dvorom EÚ prejudiciálne otázky. Legislatíva, ktorá nadobudla účinnosť v polovici februára 2020, je podľa EK nezlučiteľná so zásadou prednosti práva EÚ, fungovaním mechanizmu predbežného rozhodnutia, ako aj požiadavkami nezávislosti súdnictva.

Agentúra AFP uvádza, že najnovší krok EK je súčasťou jej snáh, aby sa Poľsko aj Maďarsko vrátili k dodržiavaniu demokratických štandardov EÚ. Komisia kritizuje vlády oboch krajín za potláčanie nezávislosti médií aj justície.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Európska komisia #súdnictvo #žaloba