WHO neodporúča ivermektín pri liečbe covidu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) neodporučila pri liečbe pacientov s COVIDOM-19 používať prípravok proti parazitom ivermektín, propagovaný na niektorých sociálnych sieťach ako "zázračný liek" na toto ochorenie.

31.03.2021 17:37 , aktualizované: 17:57
ivermektín Foto:
Ivermektín
debata (79)

Dôvodom je nedostatok dát, ktoré by preukázali jeho prínosy. Podobné odporúčanie minulý týždeň vydala aj Európska agentúra pre lieky (EMA) a predtým americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) či samotný výrobca ivermektínu Merck.

WHO takto zareagovala na záplavu tvrdení okolo lacného prípravku proti parazitom a vydala odporúčania, v ktorých uviedla, že ivermektín by sa mal používať u pacientov s covidom iba v klinickom testovaní.

Zdravotnícka agentúra OSN dodala, že existujú iba „veľmi neisté dôkazy“ o účinkoch ivermektínu na úmrtnosť, hospitalizáciu a vyliečenie sa z nákazy koronavírusom.

Veľký dopyt v Latinskej Amerike

Príspevky na Facebooku a články propagujúce ivermektín sa vo veľkej miere šíria v Brazílii, Francúzsku, Juhoafrickej republike (JAR) a Južnej Kórei. Zároveň vlády na celom svete bojujú s nedostatkom očkovacích látok proti koronavírusu.

Pandémia vyvolala vlnu silného záujmu o liek ivermektín, pôvodne určený proti parazitom – veľký dopyt je predovšetkým v Latinskej Amerike.

WHO však v aktualizovaných odporúčaniach pre metódy liečby covidu napísala: „Odporúčame nepoužívať ivermektín u pacientov s covidom, výnimkou je len situácia klinického skúšania.“

„Toto odporúčanie sa vzťahuje na pacientov s akokoľvek vážnym ochorením a akokoľvek dlho trvajúcimi príznakmi,“ dodala WHO.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #WHO #koronavírus #ivermektín