Do Srbska za očkovaním zadarmo prúdia stovky cudzincov

Elma nasadla so svojou matkou a bratom do auta, akonáhle sa dozvedela, že Srbsko ponúka zadarmo cudzincom covidové vakcíny. Cesta za očkovaním jej z rodnej Bosny zabrala päť hodín. Keď v piatok prišla na miesto, zistila, že je jednou zo stoviek ľudí prichádzajúcich sa do Srbska z Bosny a Hercegoviny, Čiernej Hory, Albánska a Severného Macedónska, ktorí sa rovnako ako ona dopočuli, že Belehrad má vakcín na rozdávanie.

02.04.2021 16:46
belehrad, očkovanie Foto:
Očkovacie centrum v srbskom Belehrade.
debata (40)

Zatiaľ čo mnoho balkánskych krajín mimo Európskej únie sa potýka s oneskorenými dodávkami vakcín aj ich celkovým nedostatkom, Srbsko dáva na obdiv svoj úspech v získaní vakcíny od radu rôznych dodávateľov.

Vučičova propaganda?

Šéf srbskej obchodnej komory Marko Čadež vyhlásil, že jeho organizácia poskytla 10 000 dávok podnikateľom z celého regiónu. „Sme všetci z jedného regiónu a len dohromady môžeme poraziť túto pohromu,“ povedal novinárom. Komora dostala povolenie zabezpečiť vakcíny pre podnikateľov a zamestnancov z ďalších krajín, povedal agentúre Reuters nemenovaný vládny činiteľ.

„Prišla som, pretože vakcíny do Bosny nikdy nedorazia,“ hovorí Elma, ktorá si nepriala uviesť svoje priezvisko. „Nakoniec teda dorazia, ale to už bude neskoro,“ dodala. Bosna prežíva v apríli novú vlnu covidovej epidémie, zvlášť zle je na tom hlavné mesto Sarajevo.

Podľa kritikov srbský prezident Aleksandar Vučić využíva vakcíny na posilnenie vplyvu svojej krajiny, on to však odmieta.

Takmer tretina zaočkovaných

Srbsko momentálne používa vakcíny Pfizer/BioNTech a AstraZeneca, ruský Sputnik V a čínsky preparát od firmy Sinopharm. Uzatváranie zmlúv dodávok od rôznorodých dodávateľov vláde umožnilo vyhlásiť, že po Británii očkuje najrýchlejšie v Európe. Podľa vládnych údajov krajina s približne siedmimi miliónmi obyvateľov naočkovalo aspoň jednou dávkou vakcíny cez 2,1 milióna ľudí. Vakcíny od januára Srbsko darovalo Bosne, Čiernej Hore a Severnej Macedónsku.

Správy o srbskej veľkorysosti, pokiaľ ide o vakcináciu proti covidu, sa medzitým rozniesli aj za hranice regiónu. Nemecký psychiater zo Švajčiarska Daniel Bindernagel povedal agentúre Reuters, že pricestoval do balkánskej krajiny potom, čo sa mu podarilo zaregistrovať k očkovaniu cez vládnu webovú stránku. „Je to pre mňa veľmi dobré,“ povedal. „Snažil som sa vo Švajčiarsku a Nemecku. A hoci som lekár, nešlo to,“ dodal.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Srbsko #vakcína #Aleksandar Vučič #koronavírus