EÚ je znepokojená pohybom ruských vojsk v blízkosti ukrajinských hraníc, prisľúbila Kyjevu podporu

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu vyjadril vážne znepokojenie nad pohybom ruských vojsk v blízkosti hraníc s Ukrajinou a prisľúbil Kyjevu neochvejnú podporu Únie. Informovala o tom agentúra AFP.

05.04.2021 12:19
debata (1069)

„S vážnymi obavami sledujeme ruskú vojenskú aktivitu v blízkosti Ukrajiny,“ napísal Borrell na Twitteri po telefonickom rozhovore s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, ktorého ubezpečil o „neochvejnej podpore zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny zo strany EÚ“.

Borrell uviedol, že o tejto otázke bude viesť ďalšie rokovania so šéfom ukrajinskej diplomacie a ministrami zahraničných vecí krajín EÚ na stretnutí, ktoré sa bude konať ešte tento mesiac.

Ukrajina i Spojené štáty minulý týždeň hlásili presuny ruských vojakov na anektovanom Krymskom polostrove a pri rusko-ukrajinských hraniciach – v blízkosti území kontrolovaných proruskými separatistami.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský minulý štvrtok obvinil Moskvu zo sústreďovania vojakov na hraniciach s Ukrajinou, pričom uviedol, že „napínanie svalov formou vojenských cvičení a možné provokácie v pohraničných oblastiach sú tradičné ruské hry.“

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov zhromažďovanie vojakov pri hraniciach s Ukrajinou priamo nepotvrdil. Zdôraznil však, že Rusko má právo presúvať vojakov po svojom území podľa svojho uváženia.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Konflikt si podľa OSN vyžiadal už viac ako 13-tisíc obetí. Západní lídri vrátane amerického prezidenta Joe Bidena vyhlásili, že stoja na strane Ukrajiny.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina #Josep Borrell