Americká armáda uzavrela dlhodobo utajovaný blok väznice na Guantanáme

Kedysi tajný blok väznice na americkej základni Guantanámo na Kube, ktorý chátral, bol zatvorený a väzni presunutí do iného zariadenia v rámci tejto americkej základne, oznámila v nedeľu americká armáda. Informáciu priniesla agentúra AP.

05.04.2021 19:06
Guantanámo Foto: ,
Na archívnej fotografii z novembra 2008 vojenská väznica v zálive Guantanámo na Kube
debata (8)

Ako sa uvádza vo vyhlásení Južného velenia amerických ozbrojených síl, väzni z Tábora 7 boli prevezení do zariadenia susediaceho s miestom, kde sú na základni zadržiavaní ostatní väzni, v rámci snahy „zvýšiť operačnú výkonnosť a efektívnosť“.

Velenie, ktoré dozerá na väznicu na základni Guantanámo, však neuviedlo, koľko väzňov bolo presunutých. Úrady predtým uviedli, že v Tábore 7 bolo zadržiavaných asi 14 mužov. Na Guantanáme sa v súčasnosti nachádza 40 väzňov.

Južné velenie uviedlo, že väzňov zo spomenutého tábora premiestnili do Tábora 5 „bezpečne a bez incidentov“, neuviedlo však, kedy k tomu presne došlo. Tábor 5, ktorý bol z veľkej časti prázdny, sa nachádza vedľa Tábora 6, kde sú zadržiavaní ostatní väzni.

Tábor 7 bol otvorený v decembri 2006 pre väzňov, ktorí boli predtým držaní v sieti tajných väzenských zariadení CIA, často označovaných ako „čierne miesta“, kde boli podrobení brutálnym vypočúvacím metódam. Armáda ho riadila na základe dohody s CIA a južné velenie uviedlo, že do premiestnenia boli zapojené spravodajské služby.

Americká armáda dlho odmietala potvrdiť čo i len umiestnenie Tábora 7 na základni a nikdy nedovolila novinárom nahliadnuť do útrob tohto bloku. Podľa úradov blok nikdy nebol navrhnutý ako trvalý, mal problémy so statikou a Pentagón upustil od plánov zháňať peniaze na obnovu budovy.

Medzi tými, ktorí boli zadržiavaní v Tábore 7, bolo päť väzňov obvinených z vojnových zločinov pre ich údajnú účasť na zosnovaní a poskytovaní logistickej podpory pre teroristické útoky z 11. septembra 2001.

Prezident Joe Biden vyhlásil, že má v úmysle zavrieť väznicu na základni Guantanámo, čo si však bude vyžadovať súhlas Kongresu s presunom niektorých väzňov do USA.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Guantánamo