AstraZeneca môže spôsobovať krvné zrazeniny, konštatuje EMA

Tvorba krvných zrazenín by mala byť uvedená ako "veľmi zriedkavý vedľajší účinok" vakcíny proti novému koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. V stredu o tom informovala Európska lieková agentúra (EMA).

07.04.2021 17:13 , aktualizované: 19:43
astrazeneca Foto:
Pracovník očkovacieho centra v nemeckých Drážďanoch drží v ruke ampulku s vakcínou od spoločnosti Astrazeneca.
debata (352)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) o záveroch už podľa hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej informoval Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR s cieľom otvoriť diskusiu o očkovacej stratégii na Slovensku.

Odborníkom EMA sa nateraz nepodarilo identifikovať rizikové faktory, ktoré by mohli podmieniť tvorbu krvných zrazením. Pravdepodobným vysvetlením však môže byť „imunitná odpoveď“ jednotlivcov na zaočkovanie touto vakcínou, uviedla výkonná riaditeľka EMA Emer Cookeová.

Ženy do 60 rokov

Bezpečnostný výbor EMA vykonal k 22. marcu hĺbkové preskúmanie 62 prípadov mozgovej žilovej sínusovej trombózy a 24 prípadov splanchnickej žilovej trombózy po zaočkovaní vakcínou Vaxzevria, pričom v niektorých prípadoch ich sprevádzal nízky počet krvných doštičiek či krvácanie. Z týchto prípadov hlásených v databáze Európskej únie (EÚ) o bezpečnosti liekov bolo 18 smrteľných, vysvetlila predsedníčka výboru Sabine Strausová. Väčšina prípadov sa objavila u žien mladších ako 60 rokov do dvoch týždňov po očkovaní. Výbor však nedospel k záveru, že „vek a pohlavie sú jasné rizikové faktory pre tieto veľmi zriedkavé vedľajšie účinky,“ doplnila Strausová, podľa ktorej na základe súčasných dát nemožno identifikovať špecifické rizikové faktory.

„Konkrétne rizikové faktory ako vek, pohlavie alebo predchádzajúce zdravotné komplikácie sa nedali potvrdiť, keďže tieto zriedkavé javy sa vyskytli u všetkých vekových kategórií,“ doplnila Cookeová. Zároveň však zdôraznila, že výhody vakcíny od AstraZenecy naďalej prevažujú nad možnými vedľajšími účinkami.

Krvné zrazeniny sa pozorovali v mozgu, brušnej dutine a tepnách a v niektorých prípadoch boli pozorované spolu s nízkym počtom krvných doštičiek. „Väčšina prípadov sa vyskytla u žien do 60 rokov do dvoch týždňov po očkovaní, no v súčasnosti nie je možné určiť rizikové faktory pre tieto zriedkavé nežiaduce účinky,“ zopakovala Jurkemíková.

Štúdie neodhalia všetko

„V prípade výskytu takýchto krvných zrazenín je nevyhnutná včasná špecializovaná diagnostika a liečba. Pri včasnej identifikácii príznakov zrazenín je možné ich liečiť a vyhnúť sa závažným zdravotným komplikáciám,“ skonštatovala Jurkemíková. Medzi príznaky prítomnosti zrazenín patrí dýchavičnosť, bolesť na hrudníku, opuch dolných končatín, pretrvávajúca bolesť v oblasti brucha, neurologické príznaky ako pretrvávajúca a závažná bolesť hlavy alebo rozmazané videnie a drobné krvné škvrny vo veľkosti špendlíkovej hlavičky pod kožou mimo miesta vpichu.

Šéfka EMA poukázala na to, že pri vakcínach sa môžu vyskytnúť takéto veľmi zriedkavé prípady, ktoré neodhalia klinické štúdie. EMA bude preto podľa Cookeovej naďalej monitorovať nové zistenia a keď bude mať viac informácií, vydá ďalšie usmernenie.

WHO: Súvis je možný, ale nepotvrdený

Spojitosť medzi vakcínou od AstraZenecy a tvorbou krvných zrazenín je pravdepodobná, no nie je potvrdená. Uviedli to v reakcii na EMA odborníci Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorí tiež zdôraznili, že výskyt týchto zrazenín je „veľmi zriedkavý“.

„Na základe súčasných informácií považujeme kauzálny vzťah medzi vakcínou a výskytom krvných zrazenín s nízkou hladinou krvných doštičiek za možný, ale nie potvrdený,“ uviedli predstavitelia Globálneho poradného výboru WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) vo vyhlásení. „Na úplné porozumenie potenciálneho vzťahu medzi očkovaním a možnými rizikovými faktormi sú potrebné špecializované štúdie,“ dodali.

Členovia podvýboru GACVS sa zišli, aby zhodnotili najnovšie informácie, ktoré ohlásila EMA, ako aj britský Výbor pre očkovanie a imunizáciu (JCVI). Ten rozhodol, že ľuďom mladším ako 30 rokov budú v Británii pri očkovaní proti koronavírusu ponúkané aj iné vakcíny ako látka od firmy AstraZeneca, ak to bude možné.

Ďalšie stretnutie členov výboru je naplánované na budúci týždeň, keď majú zhodnotiť dodatočné dáta a v prípade potreby vydať ďalšie odporúčania.

Zasadne konzílium

Na Slovensku sa začalo očkovať vakcínou od spoločnosti AstraZeneca 1. marca, medzi prvými boli zaočkovaní učitelia a pedagogickí zamestnanci.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský sa v reakcii na stanovisko EMA k AstraZenece dnes večer zúčastní na mimoriadnej videokonferencii ministrov zdravotníctva Európskej únie (EÚ). Ako informoval rezort zdravotníctva, situácia okolo vakcíny od AstraZeneca bude predmetom aj odborných diskusií na štvrtkovom rokovaní konzília odborníkov.

352 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #koronavírus #Covid-19 #AstraZeneca