Predbežná správa o nehode vrtuľníka, pri ktorej zahynul Kellner, bude asi budúci týždeň

Americký Národný úrad pre bezpečnosť v doprave (National Transportation Safety Board - NTSB) zrejme začiatkom budúceho týždňa zverejní predbežnú správu o nehode vrtuľníka, pri ktorej predminulú sobotu zahynul najbohatší Čech Petr Kellner.

08.04.2021 08:17
Aljaška / Vrtuľník / Havária / Foto: ,
Miesto havárie vrtuľníka neďaleko ľadovca Knik na Aljaške pri ktorej zomrel najbohatší Čech Petr Kellner.
debata (2)

Podľa portálu Alaska's News Source to bez ďalších podrobností povedal Clint Johnson z NTSB. Johnson v stredu povedal, že jediný človek, ktorý nehodu prežil, dal najavo záujem o okolnostiach nešťastia vypovedať, napísal portál Anchorage Daily News. Vrak havarovanej helikoptéry bol prevezený do Anchorage, kde ho skúma dvanásťčlenný tím vyšetrovateľov.

Kellner vo svojich 56 rokoch zahynul, keď si so skupinou sprievodcov a známych vyrazil na heliskiing, pri ktorom sú jazdci na lyžiach alebo snowboarde vysadzovaní z vrtuľníka do voľného terénu.

Vrtuľník však severne od najväčšieho aljašského mesta Anchorage narazil do hory blízko ľadovca Knik a potom padal niekoľko sto metrov po svahu dole. Zahynul pilot a štyria z piatich členov posádky.

Jediným zachráneným je bývalý český reprezentant v snowboardingu, 48-ročný David Horváth, ktorý skončil vo vážnom stave v nemocnici Providence Alaska Medical Center v Anchorage. Podľa Johnsona z NTSB je síce ochotný vypovedať, ale zatiaľ toho nie je schopný. „Zrejme to chvíľu potrvá,“ cituje Anchorage Daily News Johnsona.

Horváthov stav sa na konci minulého týždňa lepšil a zástupcovia nemocnice v stredu povedali, že tohto pacienta už nemajú v evidencii. Či to znamená, že bol Horváth z nemocnice prepustený, nie je však jasné, Horváthovo meno mohlo byť vyradené zo zoznamu pacientov, o ktorých stave môže nemocnica podávať informácie.

Okrem 56-ročného Kellnera prišli pri havárii z 27. marca o život aj český tréner snowboardingu Benjamin Larochaix, pilot Zachary Russell a dvaja horskí sprievodcovia: Gregory Harms a Sean McManamy.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petr Kellner