Rusko v rámci cvičení presúva vojenské lode do Čierneho mora

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že v rámci cvičení presúva ďalších desať plavidiel vojenského námorníctva z Kaspického mora do Čierneho mora. Informovala o tom agentúra Reuters.

08.04.2021 15:31 , aktualizované: 15:53
debata (61)

„Viac ako desať obojživelných a delostreleckých člnov a plavidiel Južného vojenského okruhu vykonáva v rámci zimnej previerky medziflotilový prechod z Kaspického mora do Čierneho mora,“ uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.

Západné krajiny a Ukrajina minulý týždeň upozornili na zhromažďovanie ruských vojakov v okolí hraníc s Ukrajinou, pripomína Reuters. Moskva uviedla, že jej jednotky ohrozenie nepredstavujú. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že vojaci budú na hraniciach na území Ruska tak dlho, ako budú úrady považovať za nevyhnutné a účelné, píše agentúra Interfax.

Rusko v utorok oznámilo, že začína plánovanú previerku bojovej pripravenosti svojich síl, v rámci ktorej sa počas tohto mesiaca uskutoční viac ako 4000 cvičení. Ruská Čiernomorská flotila má svoju základňu na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, pripomína Reuters.

Zelenskyj navštívil oblasť na východe krajiny

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že vo štvrtok navštívil východnú časť krajiny, kde sa v posledných dňoch vystupňovalo napätie medzi Ukrajinou a Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters. „Ako najvyšší veliteľ chcem byť v týchto ťažkých časoch s našimi vojakmi v Donbase,“ napísal Zelenskyj na Twitteri a dodal, že sa chystá navštíviť oblasti, kde sa stupňuje napätie.

Prezident takisto vyjadril sústrasť pozostalým 23-ročného vojaka, ktorého zastrelili minulú noc. „Ukrajina potrebuje mier a urobí pre to všetko,“ napísal Zelenskyj.

Poradca šéfa prezidentskej kancelárie pre Reuters povedal, že prezident chce „posúdiť situáciu priamo na mieste“.

Zelenskyj v utorok NATO vyzval, aby Ukrajine pripravilo plán na vstup do Severoatlantickej aliancie. Moskva v reakcii uviedla, že členstvo Ukrajiny v NATO by len „zhoršilo situáciu“ na východe krajiny, kde prebieha konflikt.

Merkelovej výzva Putinovi

Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtkovom telefonickom rozhovore vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina na zníženie počtu vojakov pri hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Merkelovej úradu.

„Jednou z tém ich rozhovoru Ukrajiny,“ uvádza sa vo vyhlásení Berlína. „Kancelárka vyzvala na zníženie (počtu) týchto vojenských posíl, aby sa tak deeskalovalo napätie,“ píše sa ďalej vo vyhlásení.

„Ruský prezident a nemecká kancelárka vyjadrili znepokojenie nad eskaláciou napätia na juhovýchode Ukrajiny,“ uviedol vo vyhlásení Kremeľ. „Vladimir Putin upriamil pozornosť na provokatívne akcie Kyjeva, ktorý v poslednej dobe zámerne zhoršuje situáciu na frontovej línii,“ dodal Kremeľ.

Putin a Merkelová hovorili i o väznenom ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, ktorý od minulého týždňa drží protestnú hladovku a žiada poriadnu zdravotnú starostlivosť v súvislosti so silnými bolesťami chrbta a necitlivosťou nôh. Obaja lídri tiež diskutovali o konflikte v Sýrii a politickej kríze v Líbyi.

Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny vypukol v roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krymský polostrov a časti východoukrajinského Donbasu ovládli proruskí separatisti. Kyjev a západné štáty obviňujú Moskvu z poskytovania ozbrojenej podpory donbaským separatistom, čo Rusko popiera. Ukrajinská armáda a proruskí separatisti sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria v oblasti tzv. kontaktnej línie, pripomína Reuters.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj