Francúzsko povolilo Novej Kaledónii tretie a posledné referendum o nezávislosti

Francúzsko povolilo svojmu zámorskému územiu Nová Kaledónia, ktoré sa nachádza v Oceánii, tretie a posledné referendum o nezávislosti. V dvoch predchádzajúcich plebiscitoch si obyvatelia tohto tichomorského súostrovia tesne odhlasovali, že chcú zostať súčasťou Francúzska.

09.04.2021 10:03
Emmanuel Macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa fotografuje s obyvateľmi ostrova Ouvéa v Novej Kaledónii počas návštevy z mája 2018
debata (4)

Francúzsky minister pre zámorské teritóriá Sébastien Lecornu vo štvrtok súhlasil s požiadavkou zákonodarného zboru Novej Kaledónie na uskutočnenie ďalšieho a posledného referenda v nasledujúcich 18 mesiacoch, ako je stanovené v pláne dekolonizácie dohodnutom v roku 1998, informuje tlačová agentúra AFP. Francúzska vláda „dodrží slovo a do októbra 2022 usporiada referendum,“ uviedol Lecornu vo vyhlásení.

Zmienená dohoda, ktorou sa ukončil krvavý konflikt medzi Kanakmi – domorodým obyvateľstvom prevažne podporujúcim nezávislosť – a potomkami európskych osadníkov, zaručila usporiadanie maximálne troch referend o nezávislosti do roku 2022, ak o to požiada najmenej tretina miestneho zákonodarného zbo­ru.

Nová Kaledónia, ktorá je pod správou Francúzska už takmer 170 rokov, hlasovala o svojej suverenite dvakrát za uplynulé tri roky. V prvom referende v roku 2018 sa 57 percent voličov vyslovilo za to, aby súostrovie zostalo francúzskym zámorským územím, v druhom referende z vlaňajšieho októbra táto podpora klesla na 53 percent.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po ostatnom referende vyjadril „hlbokú vďačnosť“ za výsledok hlasovania, ale aj „pokoru“, keďže išlo o tesný rezultát, čo predpovedal iba málokto. Francúzsko, ktoré leží viac než 16-tisíc kilometrov od Novej Kaledónie, podporuje toto teritórium subvenciami vo výške približne 1,5 miliardy eur ročne.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #referendum o nezávislosti #Nová Kaledónia