Nedáme sa umlčať, odkazujú po vražde grécki novinári

Grécko zažíva obdobný šok ako Slovensko pred troma a Malta pred štyrmi rokmi. Investigatívny novinár Jorgos Karaivaz sa stal v piatok obeťou brutálnej vraždy. Päťdesiatročného reportéra televízie Star a šéfa spravodajského blogu bloko.gr zastrelili neznámi páchatelia pred jeho domom na predmestí Atén.

10.04.2021 09:19 , aktualizované: 14:36
Jorgos Karaivaz Foto: ,
Policajné nákladné auto odváža auto známeho gréckeho televízneho novinára Jorgosa Karaivaza, ktorého zastrelili neďaleko jeho domu v Aténach, keď sa vracal domov v piatok 9. apríl 2021
debata (21)

Zločin pripomínajúci popravu otriasol verejnosťou. Ľudia, ktorým Karaivaz, ako jedna z najznámejších televíznych tvárí, po dlhé roky denne vstupoval do obývačky, cez víkend prinášali kvety na miesto činu.

Počas svojej 32-ročnej kariéry pracoval Karaivaz vo viacerých popredných médiách. V oblasti kriminálnych káuz bol jedným z najskúsenejších.

Dvaja v muži kuklách svoju obeť na ceste z práce sledovali na motorke. Keď reportér vystúpil z auta, z piatich metrov ho doslova prešpikovali olovom. Vyšetrovatelia našli na mieste činu až 17 nábojníc. Novinára zasiahlo šesť z výstrelov kalibru 9 milimetrov. Vrahovia s najväčšou pravdepodobnosťou použili tlmič, pretože susedia nič podozrivé nepočuli. Televízia Star uviedla, že hlavnou vyšetrovacou verziou je, že reportér sa stal obeťou domáceho terorizmu. Motorku podobnú tej, ktorú opísali očití svedkovia, našli neskôr opustenú na diaľnici. Premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval na urýchlené vyšetrenie vraždy Jorgosa Karaivaza. „Na základe výslovného príkazu premiéra bude vyšetrovanie urýchlené v maximálnej miere,“ povedal minister verejného poriadku Michalis Chrysohoidis po schôdzke s Mitsotakisom.

Zločin odsúdil aj líder opozície Alexis Tsipras. „Keď zabijú novinára, demokracia je zranená. A klíma neistoty postihne nielen svet informácií, ale celú spoločnosť,“ citoval ho portál GreekReporter.

Vraždu novinára odsúdila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová i komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová. „Vražda novinára je opovrhnutia hodný a zbabelý čin. Novinári musia mať možnosť vykonávať svoju prácu bez strachu o svoju bezpečnosť,“ napísala na Twitteri von der Leyenová. „Moje myšlienky sú s rodinou Jorgosa Karaivaza. Dúfam, že zločinci budú čoskoro postavení pred súd,“ dodala. Mijatovičová vyzvala grécke úrady na urýchlené vyšetrenie zločinu a potrestanie vinníkov. „Zabitie Jorgosa Karaivaza v Grécku je dnes tragickou pripomienkou, že žurnalistika je v Európe nebezpečnou profesiou,“ napísala na twitteri.

Od začiatku storočia ide už o druhú vraždu novinára v Grécku. Pred jedenástimi rokmi bol pred prahom svojho domu zavraždený investigatívny reportér Sokratis Giolias. Tridsaťsedemročného rozhlasového novinára, ktorý sa zaoberal korupčnými kauzami, útočníci zasypali sedemnástimi výstrelmi pred zrakom jeho tehotnej manželky. Prípad stále nie je vyšetrený a páchatelia zostali nepotrestaní.

Šéfka vplyvných novinárskych odborov ESIEA Maria Antoniaduová dôrazne vyzvala na objasnenie terajšej vraždy. „Ktokoľvek, kto si myslí, že týmto spôsobom môže umlčať novinárov, nech vie, že je tu ďalších 6 099, ktorí budú vyšetrovať a dožadovať sa objasnenia toho, čo sa stalo,“ citoval ju portál denníka Ekathimerini.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Věra Jourová #vražda novinára