Násilie, represie i delostrelecká munícia proti civilom. Vojenský puč v Mjanmarsku má už 700 obetí

Počet demonštrantov, ktorí prišli o život od začiatku protestov proti prevratu v Mjanmarsku, presiahol 700. V nedeľu to oznámilo Združenie pre pomoc politickým väzňom (Assistance Association for Political Prisoners - AAPP), z ktorého vyhlásenia citovala agentúra DPA.

11.04.2021 17:57
Mjanmarsko / Protesty / Tri prsty / Foto:
Protivládny demonštrant ukazuje tri prsty ako symbol odporu počas protestu proti vojenskej okupácii v mjanmarskom meste Rangún 9. apríla 2021
debata (2)

AAPP uviedla, že má potvrdených celkovo 701 úmrtí civilistov. Upozornila súčasne, že skutočný počet obetí je pravdepodobne vyš­ší.

Počet obetí protestov sa výrazne zvýšil počas víkendu po tom, ako mjanmarské bezpečnostné sily zabili v piatok v meste Bago nachádzajúcom sa zhruba 50 kilometrov severovýchodne od metropoly Rangún 82 ľudí.

Išlo o jeden z doteraz najkrvavejších zákrokov voči protestom, ktoré v krajine prebiehajú aj vyše dva mesiace po vojenskom prevrate. Ako uviedla agentúra Reuters, bezpečnostné zložky podľa svedkov a miestnych médií použili na potlačenie protestov v meste granátomety.

„OSN v Mjanmarsku sleduje udalosti v meste Bago so správami o použití delostreleckej munície proti civilistom a o odmietnutí poskytnúť zraneným lekársku starostlivosť,“ napísal na Twitteri úrad OSN v Mjanmarsku. Zároveň vyzval na ukončenie násilia a poskytnutie zdravotnej starostlivosti zraneným.

AAPP takisto uviedla, že od prevratu z 1. februára bolo v krajine zadržaných, obvinených alebo odsúdených 3 012 osôb. Väčšina z nich zostáva vo väzbe.

Ako uvádza agentúra AFP, Napriek piatkovému krviprelievaniu demonštranti pokračovali v zhromažďovaní sa v niektorých častiach krajiny. Študenti univerzít a ich profesori v nedeľu ráno pochodovali podľa miestnych médií ulicami miest Mandalaj a Meiktila v strednej časti Mjanmarska. Protesty po celej krajine sa majú konať aj v nedeľu večer po západe slnka.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky – teda faktickej premiérky – Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina. Vojenský puč spustil masové protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mjanmarsko