Irán označil incident v Natanze za sabotáž, obvinil z nej Izrael a sľúbil pomstu

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok vyhlásil, že centrifúgy IR-1 v podzemnom závode na obohacovanie uránu v Natanze boli poškodené pri "sabotážnom útoku". Z útoku obvinil Izrael a pohrozil mu za to "pomstou v pravý čas". Irán už mal identifikovať osobu zodpovednú za výpadok prúdu v závode.

12.04.2021 11:41 , aktualizované: 17:20
Irán / Jadrový program / Natanz / Foto: ,
Satelitná snímka závodu na obohacovanie uránu Natanz v Iráne z 11. apríla 2021
debata (26)

Iránska agentúra pre atómovú energiu (AEOI) v pondelok oznámila, že závod v nedeľu zasiahol „menší výbuch“, informovala agentúra AFP. Hovorca AEOI Behrúz Kamálvandí povedal, že v sieti na rozvod elektriny nastala „menšia explózia“. Poškodené časti sa dajú podľa neho rýchlo opraviť. Pri incidente nemal byť nikto zranený a nedošlo ani ku kontaminácii životného prostredia.

Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí v pondelok deklaroval, že „sionistický režim sa touto akciou pokúsil pomstiť obyvateľom Iránu za ich trpezlivosť a múdry prístup k zrušeniu sankcií (USA)“. Výpadok prúdu vo svojom podzemnom závode na obohacovanie uránu Natanz označil Irán už v nedeľu za čin „nukleárneho terorizmu“.

Hoci sa k zodpovednosti nikto neprihlásil, podozrenie padlo na Izrael, kde viaceré médiá informovali o kybernetickom útoku vykonanom izraelskou tajnou službou, ktorý spôsobil výpadok elektriny v iránskom zariadení.

Irán medzičasom podľa agentúry Reuters oznámil, že identifikoval osobu zodpovednú za výpadok prúdu v podzemnom závode na obohacovanie uránu v Natanze.

„Osoba bola identifikovaná… prijímajú sa nevyhnutné opatrenia na zadržanie tohto človeka, ktorý spôsobil výpadok elektriny v jednej z hál v areáli v Natanzi,“ píše iránsky spravodajský server nournews.ir. s odvolaním sa na zdroje z prostredia spravodajských služieb. Podrobnosti však neuviedol.

O tom, čo sa v závode Natanz v strednom Iráne v nedeľu skoro ráno odohralo, je známych len málo detailov. Šéf Iránskej organizácie pre atómovú energiu Alí Akbar Sálehí neskôr v štátnej televízii síce incident bližšie neobjasnil, jeho vyjadrenie však naznačilo závažné narušenie prevádzky, píše AP. Incident zvýšil napätie v regióne v čase, keď svetové veľmoci a Teherán pokračujú v rokovaniach o tzv. jadrovej dohode, uviedla agentúra AP.

Incident podľa nemeckého ministra zahraničných vecí Heika Maasa citovaného agentúrou AFP „nie je pozitívnym prínosom“ pre prebiehajúce rozhovory zamerané na oživenie tzv. jadrovej dohody. Rokovania sa začali minulý týždeň a v utorok budú pokračovať vo Viedni.

Len v sobotu Irán oznámil, že v závode Natanz uviedol do činnosti kaskádu 164 pokročilých centrifúg, ktoré rýchlejšie obohacujú urán, čím opäť porušil svoje záväzky z jadrovej dohody.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #jadrová bezpečnosť