Krajne pravicová AfD schválila volebný program. Prvýkrát i s výzvou na odchod z EÚ

Nemecká krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (Alternative für Deutschland - AfD) v nedeľu prijala svoj program pre spolkové parlamentné voľby, ktoré sa budú konať v septembri tohto roka. Vyzýva v ňom po prvý raz jasne na vystúpenie krajiny z EÚ, informovala agentúra DPA.

12.04.2021 13:25
AfD / Alternatíva pre Nemecko / Foto: ,
Delegáti hlasujú počas zjazdu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) v Drážďanoch, 10. apríla 2021
debata (2)

„Považujeme za potrebné vystúpenie Nemecka z Európskej únie a vytvorenie nového európskeho hospodárskeho a záujmového spoločenstva,“ uvádza sa v uznesení, ktoré v závere dvojdňového zjazdu AfD v Drážďanoch odsúhlasilo približne 400 zo 600 delegátov.

Spolupredseda strany a europoslanec Jörg Meuthen takýto kurz odmietol. „Politika je umenie možného,“ zdôraznil.

Predvolebný program AfD tiež vyzýva na obmedzenie prisťahovalectva po vzore Japonska, pričom delegáti prijali aj „rezolúciu o koronavíruse“, v ktorej odmietli povinné testy alebo očkovanie.

Rozhodnutie o tom, kto bude na čele kandidátky AfD, na víkendovom zjazde nepadlo. Strana však potvrdila, že volební lídri budú dvaja a určia ich neskôr.

Strana založená v roku 2013 je v súčasnosti najväčším opozičným subjektom v nemeckom Spolkovom sneme, ďalšie strany však odmietli koaličné spojenectvo s AfD po parlamentných voľbách, ktoré sa uskutočnia 26. septembra.

V AfD už roky prebiehajú vnútrostranícke spory, v ktorých proti sebe stoja pravicovo-extrémistické a umiernenejšie frakcie, dopĺňa DPA.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Alternatíva pre Nemecko