V Minneapolise zaviedli po protestoch nočný zákaz vychádzania

Úrady v americkom meste Minneapolis a okolitých predmestiach zaviedli v pondelok nočný zákaz vychádzania. Došlo k tomu po tom, čo v neďalekom mestečku Brooklyn Center vypukli v nedeľu večer protesty po zastrelení mladého Afroameričana. Informovala o tom v noci na utorok agentúra AFP.

13.04.2021 07:23
protest Minnesota Wright Foto: ,
V mestečku Brooklyn Center vypukli protesty po zastrelení mladého Afroameričana Daunteho Wrighta. 12.4.2021
debata (4)

Starosta Minneapolisu Jacob Frey na tlačovej konferencii uviedol, že v meste vyhlásil mimoriadnu situáciu. Starosta stanovil zákaz vychádzania od 19.00 h miestneho času (utorok 02.00 h SELČ) do utorka 6.00 h (13.00 h SELČ). Nariadenie sa týka aj okolitých oblastí vrátane Brooklyn Center, kde pri policajnom zásahu prišiel o život 20-ročný Daunte Wright.

Policajti zastavili pre porušenie dopravných predpisov vozidlo, v ktorom sedel Wright. Keď zistili, že bol naňho vydaný zatykač, pokúsili sa ho zadržať. Po tom, čo si Wright sadol späť do auta, policajtka vystrelila zo zbrane. Zasiahla pritom Wrighta, ktorý havaroval o niekoľko blokov ďalej.

Veliteľ miestnej polície Tim Gannon uviedol, že zasahujúca policajtka použila služobnú zbraň namiesto elektrického paralyzéra (tzv. tasera). „Išlo o náhodné vystrelenie, ktoré malo za následok tragickú smrť pána Wrighta,“ povedal. Tento čin vyvolal v Brooklyn Center protesty a rabovanie.

V Minneapolise v súčasnosti prebieha proces s expolicajtom obžalovaným z vraždy Afroameričana Georgea Floyda. Chauvinovi hrozí v prípade uznania za vinného z vraždy druhého stupňa 40 rokov väzenia. Táto udalosť spustila v Spojených štátoch protesty proti rasizmu a policajnej brutalite.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Minnesota #George Floyd #Minneapolis