Biden Putina varoval v súvislosti s Ukrajinou a navrhol spoločný summit

Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok ruského prezidenta Vladimira Putina na deeskaláciu narastajúceho napätia v súvislosti s Ukrajinou. Navrhol tiež summit medzi ním a Putinom, ktorý by sa uskutočnil v najbližších mesiacoch v tretej krajine, informovala agentúra AFP.

13.04.2021 20:17
Joe Biden / Vladimir Putin / Foto: ,
Na archívnej snímke z marca 2011 Joe Biden (vľavo) a Vladimir Putin počas stretnutia v Moskve
debata (69)

Biden v telefonickom rozhovore s Putinom vyjadril znepokojenie USA v súvislosti so zhromažďovaním ruských vojakov v oblasti Ruskom okupovaného Krymu a na hraniciach s Ukrajinou. Na Rusko apeloval, aby „deeskalovalo napätie“, uviedol Biely dom.

„Prezident Biden opätovne potvrdil svoj cieľ vybudovať stabilné a predvídateľné vzťahy s Ruskom, ktoré zodpovedajú záujmom USA,“ píše sa vo vyhlásení Bieleho domu.

„Obe strany vyjadrili pripravenosť pokračovať v dialógu o najdôležitejších oblastiach s cieľom zaistiť globálnu bezpečnosť,“ uviedol vo svojej tlačovej správe Kremeľ.

Napätie medzi oboma krajinami sa v poslednom období zvýšilo v súvislosti s pohybmi ruskej armády na hraniciach s Ukrajinou, pripomína AFP.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok povedal, že Moskva posiela k západným hraniciam Ruska vojakov na „cvičenie“ v reakcii na kroky NATO, ktoré podľa neho Rusko ohrozujú.

Ukrajinský minister obrany Dmytro Kuleba sa v utorok stretol s vrcholnými predstaviteľmi NATO vrátane amerického ministra zahraničných vecí Antonyho Blinkena. Ten vyjadril pevnú podporu Kyjevu.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin