Moskva nechce priamy konflikt s USA, Hamáček navrhol samit Biden-Putin v Prahe

Rusko "nechce priamy konflikt" so Spojenými štátmi, aj keď "bude pokračovať v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine", uviedli americké tajné služby v utorok vo výročnej správe o hrozbách vo svete. Český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa dočasne ujal aj rezortu zahraničných vecí, v stredu navrhol, aby sa Praha stala miestom prvého stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena a ruskej hlavy štátu Vladimira Putina.

14.04.2021 10:23 , aktualizované: 18:25
Vladimir Putin / Joe Biden Foto:
Vľavo ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden
debata (50)

Moskva „bude aj tento rok naďalej používať rôzne druhy taktiky“, zamerané na podrývanie Spojených štátov a rozdeľovanie západných spojencov, uvádza sa v správe riaditeľky amerických tajných služieb (DNI). Napätie medzi USA a Ruskom v poslednom čase silnie kvôli Ukrajine, pripomenula tlačová agentúra AFP.

„Moskva má v bývalom Sovietskom zväze dobrú pozíciu na to, aby posilnila svoju úlohu na Kaukaze, zasiahla v Bielorusku, ak to bude pokladať za nutné, a aby pokračovala v destabilizujúcich krokoch proti Ukrajine, pričom rozhovory o vyriešení tamojšej situácie sú zastavené a mierne boje pokračujú,“ píše sa v správe.

Ukrajina Rusko Zelenskyj návšteva Donbas konflikt Čítajte viac Putin na hraniciach Ukrajiny testuje Západ

„Očakávame, že Moskva sa bude snažiť o pragmatickú spoluprácu s Washingtonom v súlade so svojimi vlastnými záujmami, a my odhadujeme, že Rusko nechce priamy konflikt so silami USA,“ zdôrazňuje sa však v 27-stranovej správe.

Dokument bol zverejnený v utorok, práve v deň, keď americký prezident Joe Biden vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby zmiernil narastajúce napätie s Ukrajinou. Biden mu tiež navrhol summit oboch lídrov, ktorý by sa uskutočnil v tretej krajine.

Samit Putin-Biden v Prahe?

Český minister vnútra Jan Hamáček, ktorý sa dočasne ujal aj rezortu zahraničných vecí, v stredu navrhol, aby sa Praha stala miestom prvého stretnutia amerického prezidenta Joea Bidena a ruskej hlavy štátu Vladimira Putina.

„Zareagoval som na oznámenie prezidenta Bidena, ktorý vyzval na osobnú schôdzku s prezidentom Putinom na území tretieho štátu. Našich veľvyslancov vo Washingtone a Moskve som poveril, aby ponúkli ako možné miesto stretnutia Prahu, čím by sa nadviazalo na samit Obama-Medvedev. Všetko je však ešte len na začiatku,“ napísal Hamáček v tvíte, z ktorého citoval webový server denníka Mladá fronta DNES.

Stretnutie bývalého amerického prezidenta Baracka Obamu a jeho vtedajšieho ruského náprotivku Dmitrija Medvedeva sa konalo 8. apríla 2010 v Prahe a zostáva dosiaľ poslednou veľkou politickou udalosťou medzinárodného významu v Česku. Prezidenti vtedy podpísali na Pražskom hrade novú zmluvu START o obmedzení jadrových arzenálov.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že Kremeľ zváži Bidenov návrh na stretnutie s Vladimirom Putinom, ktorý zaznel v utorok počas ich telefonického rozhovoru. Biden v utorok počas telefonátu s Putinom navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti stretli na území tretej krajiny. Ak sa táto schôdzka uskutoční, bude to v čase zvýšeného napätia medzi bývalými súpermi z obdobia studenej vojny.

Peskov v stredu na margo Bidenovho návrhu uviedol, že je nový, „treba ho preštudovať, vykoná sa analýza“. Prezidenti sa dohodli, že o témach takéhoto stretnutia sa bude ďalej diskutovať diplomatickou cestou.

Rozhovor medzi Putinom a Bidenom mal podľa Peskova pracovný charakter a venoval sa viacerým oblastiam, ktoré sa týkajú oboch krajín. O kauze ruského opozičného politika Alexeja Navaľného sa nehovorilo.

Valerij Gerasimov / Vladimir Putin / Sergej Šojgu / Čítajte viac Aktivity NATO ohrozujú Rusko, vyhlásil Šojgu a potvrdil plnú pripravenosť vojsk

Peskov ďalej uviedol, že Kremeľ ešte stále posudzuje pozvanie na virtuálny klimatický summit, ktoré Putin dostal od USA. Kremeľ totiž len začína dostávať informácie o organizačných a ďalších aspektoch spojených s týmto podujatím.

„Predtým jednoducho chýbali informácie: ako to bude, v akom poradí, kto bude hovoriť, kto predsedať, aký by mal byť výsledok, či bude záverečný dokument… Na všetky tieto otázky ešte len začíname dostávať odpovede, stále ich analyzujeme,“ uviedol.

Kremeľ v utorok informoval, že Biden v telefonickom rozhovore s Putinom potvrdil pozvanie na klimatický summit, ktorý sa uskutoční prostredníctvom videokonferencie 22. a 23. apríla.

V utorňajšom vyhlásení Kremľa sa tiež uvádza, že prezidenti Ruska a USA rokovali o Ukrajine, ako aj o iránskom jadrovom programe, mierových rozhovoroch s Afganistanom a klimatickej zmene.

Napätie vzťahu Ruska a Západu sa prudko zvýšilo v posledných dňoch, pretože Rusko zhromažďuje svojich vojakov pri ukrajinskej hranici. Spojené štáty informovali, že ide o najvyšší počet ruských vojakov od roku 2014, keď prvýkrát vypukla vojna so separatistami podporovanými Moskvou.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Ukrajina #vojna na Ukrajine