Ukrajinský minister obrany pripúšťa možnosť ruského útoku z Krymu

Ukrajinský minister obrany Andrij Taran pripúšťa možnosť ruského útoku z Krymského polostrova, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014 po kontroverznom referende o pripojení tohto územia k subjektom Ruskej federácie.

15.04.2021 10:43 , aktualizované: 23:07
rusko separatisti vojaci Foto: ,
Jednotka separatistických rebelov podporovaných Ruskom na Ukrajine. Archívna snímka z novembra 2019.
debata (144)

Agentúra UNIAN citovala vyjadrenia ministra Tarana, podľa ktorého má Ukrajina „veľké obavy z rozmiestnenia nových ruských vojakov a techniky na Kryme“. Vo svojom vyhlásení počas stredajšieho online stretnutia s podvýborom pre bezpečnosť a obranu v Európskom parlamente Taran pripomenul, že Rusko od roku 2008 pritvrdilo „svoju politiku a kroky s cieľom získať kontrolu nad celým čiernomorským regiónom“.

Podľa Tarana sa takto „zmenila škála (ruských) hrozieb a viedlo to k nerovnováhe síl“ v regióne. Upozornil, že „Rusko rok čo rok zvyšuje počet a rozsah vojenských výcvikových aktivít okolo hraníc Ukrajiny“. Zároveň uviedol, že Kremeľ „transformuje okupovaný Krym na mocnú vojenskú základňu“.

Moskva už podľa ukrajinského ministra na Krymskom polostrove vytvorila silnú formáciu s vojenským personálom v sile viac ako 32.000 ľudí a má tam „veľmi významný počet námorných a leteckých útočných platforiem“. Taran tiež podľa agentúry UNIAN dodal, že na Kryme „sa pripravuje infraštruktúra pre potenciálne skladovanie jadrových zbraní“.

Ukrajina Rusko Zelenskyj návšteva Donbas konflikt Čítajte viac Putin na hraniciach Ukrajiny testuje Západ

USA zrušili vyslanie vojnových lodí do Čierneho mora

Medzičasom Spojené štáty zrušili plánované vyslanie svojich dvoch vojnových lodí do Čierneho mora. Oznámili to v stredu nemenované zdroje z prostredia tureckej diplomacie i turecké štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Cez Bosporský prieliv mala už v stredu preplávať prvá z amerických lodí, turecké diplomatické zdroje však uviedli, že sa tak nestalo. Turecká štátna agentúra Anadolu zároveň informovala, že zrušené bolo vyslanie oboch lodí, ktoré sa malo uskutočniť v stredu a vo štvrtok – 14. a 15. apríla.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na americké diplomatické zdroje však uviedla, že turecká strana „mohla USA nepochopiť správne“ a vyslanie vojnových lodí v danom termíne v skutočnosti nebolo plánované.

Zdroje agentúry vysvetlili, že Washington často žiada Turecko o povolenie plavby amerických námorných lodí cez Bospor, ale tieto žiadosti ešte neznamenajú, že sa tieto misie aj naozaj uskutočnia. Podanie žiadosti je zárukou, že sa vodná cesta v prípade potreby otvorí, dodal zdroj.

Rusko po oznámení o vyslaní lodí vyzvalo USA, aby sa „pre svoje vlastné dobro“ držali ďalej od Krymského polostrova a ruského pobrežia Čierneho mora. Vyslanie amerických lodí pritom námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov označil za provokáciu a snahu „brnkať Rusku na nervy“.

K stredajšiemu oznámeniu o zrušení tohto vyslania došlo deň po tom, ako americký prezident Joe Biden telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Biden vyzval Putina v súvislosti s Ukrajinou na deeskaláciu narastajúceho napätia. Podľa vyhlásenia Bieleho domu tiež navrhol, aby sa v blízkej budúcnosti spoločne stretli na území tretej krajiny.

Šéfovia diplomacií štátov Pobaltia podporili Ukrajinu

Ministri zahraničných vecí Estónska, Litvy a Lotyšska pricestovali vo štvrtok na Ukrajinu, informovala agentúra Reuters.

Hovorkyňa estónskeho rezortu diplomacie Aari Lemmiková uviedla, že „poslaním (tejto) spoločnej návštevy je vyjadriť silnú podporu Ukrajine a opätovne potvrdiť podporu jej územnej celistvosti a zvrchovanosti.“

Pre agentúru Reuters hovorkyňa dodala, že „v posledných týždňoch sme zaznamenali poľutovaniahodný nárast násilia a intenzity ozbrojenej konfrontácie v Donbase a skutočne nás znepokojuje hromadenie ruských jednotiek rozmiestnených pozdĺž hraníc Ukrajiny a okupovaných území“.

Pobaltské štáty návštevou svojich ministrov zahraničných vecí na Ukrajine reagujú na eskaláciu konfliktu na východe jej územia, ku ktorej došlo koncom marca, keď Rusko začalo v blízkosti hraníc s Ukrajinou hromadiť svoje jednotky. Ďalšie ruské jednotky boli vyslané aj na anektovaný Krymský polostrov.

Kyjev i jeho západní partneri požiadali Rusko, aby vysvetlilo svoje konanie. Kremeľ na to reagoval, že ruská armáda presúva len svoje jednotky na vlastnom území, čo by nikoho nemalo znepokojovať a nikto by sa tým ani nemal cítiť ohrozený.

Americký generál: Pravdepodobnosť útoku Ruska na Ukrajinu je nízka až stredná

Pravdepodobnosť, že Rusko zaútočí na Ukrajinu, je „nízka až stredná“, a to napriek tomu, že Rusko zhromažďuje svojich vojakov na spoločnej hranici oboch krajín. Povedal to vo štvrtok najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR), americký generál Tod Wolters, informovala agentúra AFP.

Na otázku výboru Snemovne reprezentantov ohľadom zvýšeného napätia medzi Moskvou a Kyjevom Wolters uviedol, že je to „mimoriadne znepokojujúce“. Keď ho následne jeden zo zákonodarcov vyzval, aby zhodnotil, aká je pravdepodobnosť ruskej invázie na Ukrajinu v nasledujúcich týždňoch, poznamenal „nízka až stredná“.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #vojna na Ukrajine