Zástupcovia štátov dvoch najväčších producentov uhlíkových emisií sa stretli: Kerry rokuje v Číne o klíme

Vyslanec amerického prezidenta pre otázky klímy John Kerry pricestoval na rokovania do Číny. Ide o najvyššie postaveného predstaviteľa administratívy nového prezidenta USA Joea Bidena, ktorý navštívil Čínu v období zvýšeného napätia medi oboma krajinami, informovala vo štvrtok agentúra AP.

15.04.2021 12:00
John Kerry Foto: ,
Vyslanec amerického prezidenta Joea Bidena pre otázky klímy John Kerry na archívnej snímke z októbra 2016
debata (3)

Kerryho rokovania s čínskymi predstaviteľmi, ktoré sa konajú v Šanghaji, potrvajú až do soboty. Podľa čínskej strany sa má hovoriť o posilnení spolupráce a o vyjasnení pozícií v oblasti boja proti globálnemu otepľovaniu.

Hlavným rokovacím partnerom Johna Kerryho je hlavný čínsky klimatický vyjednávač Sie Čen-chua. Americký vyslanec však počas pobytu v Číne neposkytne vyjadrenia pre médiá. V sobotu odtiaľ odcestuje do Južnej Kórey.

Návšteva amerického vyslanca sa koná pred medzinárodným klimatickým summitom, na ktorý americký prezident Biden pozval 40 svetových lídrov vrátane čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga. Virtuálny summit sa uskutoční 22.-23. apríla.

Očakáva sa, že USA a ďalšie krajiny sveta na podujatí ohlásia ambicióznejšie ciele na obmedzenie emisií skleníkových plynov a prisľúbia „klimatickú“ pomoc pre chudobnejšie krajiny.

Práve na to sa v súčasnosti sústreďujú cestovné aj virtuálne diplomatické aktivity Johna Kerryho, niekdajšieho ministra zahraničných vecí USA v administratíve exprezidenta Baracka Obamu.

Čína a USA sú najväčšími producentmi uhlíkových emisií, ktoré prispievajú k otepľovaniu planéty, a ich postoje sú preto kľúčové pre akékoľvek medzinárodné úsilie v tejto otázke. Na november je plánovaná ďalšia klimatická konferencia Organizácie Spojených národov COP 26, ktorá sa uskutoční v škótskom Glasgowe.

Vzťahy medzi Washingtonom a Pekingom v posledných rokoch a mesiacoch vyostrili spory ohľadne obchodu, ľudských práv, Taiwanu či čínskych teritoriálnych nárokov v oblasti Juhočínskeho mora.

apokalypsa, občianska vojna, nepokoje, klimatické zmeny, globálne otepľovanie Čítajte viac Klimatická zmena: Leto bude možno v roku 2100 trvať šesť mesiacov
3 debata chyba
Viac na túto tému: #globálne otepľovanie #klimatická zmena