Najlepšia fotografia sveta? Objatie starenky v kovidovej dobe

Nezávislá svetoznáma organizácia World Press Photo, ktorá funguje od roku 1955, vyhlásila výsledky svojej každoročnej súťaže. Hlavná kategória je najlepšia fotografia na svete.

15.04.2021 18:25
debata (2)

Porota dostala obrovské množstvo snímok z celého sveta. Na víťaza bolo spomedzi nich navrhnutých 45 autorov z 28 štátov. Nijaký fotograf zo Slovenska na zozname nefiguroval. Zo susedných štátov sa na ňom ocitol len jeden fotograf z Poľska.

Do najužšieho výberu sa potom dostalo šesť nominovaných (dokonca až traja, ktorí publikovali v rovnakých novinách – vo Washington Post). Ostatní traja autori boli dvaja z Ruska a jeden z Dánska.

Porota sa napokon rozhodla udeliť hlavnú cenu dánskemu fotografovi Madsovi Nissenovi za fotografiu Brazílčanky, ktorá sa po mesiacoch samoty objíma so zdravotnou sestrou.

„Táto ikonická snímka COVIDU-19 je pripomienkou najneobyčajnejších okamihov nášho života, kdekoľvek. Vidím v nej zraniteľnosť, blízkych, stratu a odlúčenie, zánik, ale čo je dôležité, tiež prežitie – to všetko vtesnané do jedinej snímky. Keď sa na fotku pozeráte dosť dlho, uvidíte krídla: symbol letu a nádeje,“ uviedol podľa ČTK na adresu víťaznej fotografie člen poroty Kevin WY Lee.

Prvé objatie od dánskeho fotografa Madsa... Foto: Mads Nissen/ Politiken/ Panos Pictures
Netherlands World Press Photo - víťaz, prvé objatie Prvé objatie od dánskeho fotografa Madsa Nissena - fotografia 85-ročnej Brazílčanky, ktorá sa po mesiacoch samoty objíma so zdravotnou sestrou.

Internetová stránka World Press Photo poznamenáva, že fotografi poslali do súťaže veľa snímok, ktoré súvisia s najväčšími vecami vo svete v minulom roku. Stali sa nimi pandémia koronavírusu a rôzne protesty.

World Press Photo 2021 - Hlavná cena

Šesť fotografií nominovaných na hlavnú cenu World Press Photo 2021.

Fotogaléria
Luis Tato pre The Washington Post, Invázia...
Evelyn Hockstein pre The Washington Post,...
+3Lorenzo Tugnoli, Contrasto (pre The Washington...

Teraz prišlo do súťaže ešte viac fotografií v porovnaní s predchádzajú­cim rokom.

„V tomto roku to bolo 74 470 fotiek od 4 315 autorov z 130 krajín. Je to nárast, lebo v roku 2020 sa zapojilo 4 282 fotografov z 125 štátov s 73 996 snímkami," informuje World Press Photo v tlačovej správe.

Samozrejme, že obrovský počet fotografií zabral veľa času pri ich posudzovaní. Členovia poroty v jednotlivých kategóriách pracovali od polovice januára takmer až do konca februára. Pre pandémiu koronavírusu sa radili prostredníctvom elektronickej komunikácie.

Víťaz v každej kategórii získa prémiu 5-tisíc eur. Najlepšie fotografie budú záujemcovia vidieť aj na vlastné oči. World Press Photo, ktoré sídli v Holandsku, kde bola táto organizácia založená pred 66 rokmi, usporiada výstavu. Bude v Amsterdame, kde potrvá od 17. apríla do 25. júla.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #World Press Photo