Japonský premiér sa stretol s Bidenom. Hlavnou témou bola Čína

Americký prezident Joe Biden v piatok privítal japonského premiéra Jošihideho Sugu. Ten sa tak stal vôbec prvým zahraničným lídrom, ktorý navštívil Biely dom od Bidenovho nástupu do úradu. Informovala o tom agentúra AP.

17.04.2021 08:54
biden suga Foto: ,
Americký prezident Joe Biden privítal japonského premiéra Jošihideho Sugu. 16. apríl 2021.
debata (6)

Hlavnou témou rokovaní lídrov boli výzvy, ktoré prináša Čína, venovali sa však aj témam týkajúcich Východočínskeho mora, Taiwanu či Severnej Kórey. Podľa Sugu malo stretnutie „potvrdiť nové a pevné puto“ medzi USA a Japonskom. Japonský líder na stretnutí varoval a vyjadril nesúhlas so snahami Číny dosiahnuť dominantné postavenie v indopacifickom regióne „pomocou sily a donucovacích prostriedkov“.

Ako píše AP, Biden a Suga sa snažili nájsť spôsob ako spochybniť signály z Číny, podľa ktorej sú USA a demokracie vo všeobecnosti na ústupe po politických nepokojoch, ktoré sprevádzali administratívu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Suga na rozdiel od svojich predchodcov vo funkcii japonského premiéra kritizoval Čínu viac priamočiaro, pričom uviedol, že s Bidenom mali „vážny rozhovor o vplyve Číny na mier a prosperitu v indopacifickom regióne“.

Biden zdôraznil záväzky USA voči Japonskej obrane a dodal, že spojenectvo medzi USA a Japonskom dokáže, že „demokracie môžu stále vyhrávať“.

Japonsko sa dlhodobo snaží vyvarovať sa krokom, ktoré by mohli zhoršiť vzťahy medzi Tokiom a Pekingom. Čína je totiž dôležitým ekonomickým partnerom Japonska.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Čína #USA #Jošihide Suga