Zosnulého Princa Philipa uložili do kráľovskej krypty

Britská kráľovská rodina sa v sobotu na Windsorskom hrade poslednýkrát rozlúčila s princom Philipom. Po zhruba 50-minútovom smútočnom obrade v hradnej Kaplnke sv. Juraja uložili rakvu s pozostatkami vojvodu z Edinburghu do kráľovskej krypty nachádzajúcej sa v kaplnke.

17.04.2021 09:57 , aktualizované: 15:49
philip princ vojvoda pohreb Foto: ,
Rakva so zosnulým princom Philipom počas smútočného obradu v hradnej Kaplnke sv. Juraja. Vzadu vľavo princ Charles, vpravo princezná Anna.
debata (2)

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby následne udelil požehnanie a štvorčlenný zbor zaspieval štátnu hymnu.

Trúchliaci mali počas omše, celebrovanej windsorským dekanom Davidom Connerom, na tvárach rúška a dodržiavali dostatočné rozstupy. Kráľovná Alžbeta II. sedela z preventívnych dôvodov sama.

Britain Prince Philip Funeral Čítajte viac Británia sa rozlúčila s princom Philipom: Za rakvou tí najbližší, kráľovná prišla s rúškom

Windsorský dekan na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom vzdal hold jeho „láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti“. Veľká Británia sa „inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou,“ povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši.

Britská kráľovná Alžbeta II. sedí sama v lavici...
Vovjodkyňa Kate z Cambridge vystupuje z...
+24Vojvodkyňa Camilla z Cornwall prichdádza na...

Rakvu s vojvodom z Edinburghu previezli z hradu na korbe upraveného Land Roveru, ktorý pomohol navrhnúť on sám. Rakva bola prikrytá jeho osobnou zástavou, ktorá zobrazuje prvky z jeho života, od jeho gréckeho pôvodu až po britské tituly, a ležali na nej tiež čiapka a meč, odkazujúce na jeho pôsobenie v kráľovskom námorníctve. Na oltári v kaplnke bolo vystavených viacero predmetov, ktoré si vojvoda vybral a odzrkadľovali jeho život, a to insígnie, medaily, vyznamenania, obušok poľného maršala a krídla Britského kráľovského letectva. Pred začiatkom obradu si Spojené kráľovstvo uctilo princa Filipa minútou ticha.

Napriek upozorneniam, aby necestovali a nezhromažďovali sa, sa v meste Windsor zišli stovky ľudí, aby princovi Filipovi vzdali hold.

princ Philip, výročie, DofE Čítajte viac Stopa princa Philipa? Skrýva sa v divočine

Princ Philip, manžel britskej panovníčky Alžbety II., zomrel 9. apríla vo veku 99 rokov. Pre pandemické opatrenia sa na jeho pohrebe zúčastnilo len 30 najbližších členov jeho rodiny – kráľovná, členovia rodiny panovníčky a princa Filipa a jeho traja nemeckí príbuzní.

Britský premiér Boris Johnson už dávnejšie oznámil, že sa na pohreb osobne nedostaví, aby umožnil účasť členom kráľovskej rodiny. Sobotňajší živý prenos však podľa svojich slov sledoval v televízii z oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov Chequers na juhovýchode Anglicka. Premiér tiež v mene národa nechal ku princovej pohrebnej kaplnke položiť veniec, informuje britská spravodajská televízia SkyNews.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Deň po pohrebe sa v Spojenom kráľovstve skončí štátny smútok. Kráľovská rodina bude mať smútok ešte ďalší týždeň, jej členovia však budú pokračovať vo svojich povinnostiach a pri vhodných príležitostiach budú nosiť smútočné pásky.

Princ Filip zomrel v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov na hrade Windsor. Ako uvádza agentúra AP, kráľovská hrobka v Kaplnke svätého Juraja zrejme nebude trvalým miestom posledného odpočinku princa Filipa. Očakáva sa, že po smrti kráľovnej ich pochovajú spolu na kráľovskom cintoríne v sídle Frogmore neďaleko Windsorského hradu.

princ Philip Čítajte viac Kto bol princ Philip, vojvoda z Edinburghu?
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Windsor #princ Philip