Británia sa rozlúčila s princom Philipom: Za rakvou tí najbližší, kráľovná prišla s rúškom

Na Windsorskom hrade sa v sobotu konala posledná rozlúčka s princom Philipom, manželom britskej kráľovnej Alžbety II., ktorý zomrel minulý piatok vo veku 99 rokov.

17.04.2021 17:03
Britain Prince Philip Funeral Foto: ,
Zľava: princ Charles, princezná Anne, princ Andrew, prince Edward, princ William, Peter Phillips, princ Harry, Earl of Snowdon a Tim Laurence kráčajú za rakvou s pozostatkami princa Philipa.
debata (37)

Philipovo telo previezli zo súkromnej kaplnky pred vchod hradného areálu na špeciálne upravenom Land Roveri, ktorý pomohol navrhnúť sám princ. Odtiaľ sa začal čestný osemminútový sprievod, ktorý tvorili príslušníci kráľovskej námornej pechoty a ďalších zložiek britskej armády spájaných so zosnulým princom. Kráľovná sprievod nasledovala v štátnej limuzíne, približuje spravodajská stanica SkyNews.

Britská kráľovná Alžbeta II. sedí sama v lavici...
Vovjodkyňa Kate z Cambridge vystupuje z...
+24Vojvodkyňa Camilla z Cornwall prichdádza na...

Za rakvou kráčali Philipovi najbližší rodinní príslušníci na čele s jeho deťmi princmi Charlesom, Andrewom a Edwardom a princeznou Annou. V zástupe nechýbali ani Philipovi vnuci princ William a princ Harry, pričom súrodeneckú dvojicu oddeľoval ich bratranec Peter Phillips.

Dôvodom, prečo vnuci princa Philipa – vojvoda z Cambridge a vojvoda zo Sussexu -, nešli vedľa seba, bola podľa agentúry AP snaha vyhnúť sa akýmkoľvek nepríjemným okamihom.

zväčšiť Pozostatky princa Philipa v rakve nakladajú na... Foto: SITA/AP, Adrian Dennis
Britain Prince Philip Funeral Pozostatky princa Philipa v rakve nakladajú na automobil, ktorý pomohol navrhovať.

Na smútočnom obrade nechýbali ani vojvodkyňa Camila, manželka princa Charlesa či vojvodkyňa Kate, manželka jeho staršieho syna, princa Williama. Polovička princa Harryho, Meghan Markle na pohreb nepricestovala, lebo jej to neodporučil lekár vzhľadom na jej tehotenstvo.

Aj členovia najbližšej rodiny sa v priestoroch Windsorského hradu objavili s ochrannými rúškami na tvárach a stáli od seba v patričných rozostupoch. Výnimku spravili len Philipove štyri deti a jeho dvaja vnuci, ktorí kráčali za rakvou. Aj samotná kráľovná Alžbeta II. prišla s čiernym rúškom na tvári a samostatne. Oddelená bola od ostatných aj priamo v kostole.

zväčšiť Kráľovná Alžbeta II. prišla na poslednú... Foto: SITA/AP, Victoria Jones
alžbeta kráľovná Kráľovná Alžbeta II. prišla na poslednú rozlúčku so svojím manželom.

Windsorský dekan David Connor na sobotňajšej poslednej rozlúčke s princom Philipom vzdal hold jeho „láskavosti, zmyslu pre humor a ľudskosti“. Veľká Británia sa „inšpirovala (princovou) neochvejnou vernosťou k našej kráľovnej, jeho službou krajine a štátom Commonwealthu, jeho odvahou, statočnosťou a vierou,“ povedal celebrujúci dekan na smútočnej omši v Kaplnke sv. Juraja na Windsorskom hrade.

Štvorčlenný spevácky zbor spieval počas omše skladby, ktoré si vybral sám princ Philip. Išlo najmä o piesne tradične spájané s britským námorníctvom, v ktorom vojvoda z Edinburghu dlhoročne pôsobil. Pri spustení rakvy do kráľovskej hrobky zaznela skladba Action Stations, ktorá je zvyčajne výzvou pre námorníkov na prípravu do boja. V súlade s pandemickými nariadeniami sa zbor nachádzal v dostatočnej vzdialenosti od účastníkov pohrebu, ktorí sa ku spevu nepripojili. Poslednou skladbou, ktorá v sobotu popoludní zaznela, bola britská štátna hymna. Tesne pred smútočnou omšou si celá krajina zosnulého princa uctila minútou ticha.

Britský premiér Boris Johnson už dávnejšie oznámil, že sa na pohreb osobne nedostaví, aby umožnil účasť členom kráľovskej rodiny. Sobotňajší živý prenos však podľa svojich slov sledoval v televízii z oficiálneho vidieckeho sídla britských premiérov Chequers na juhovýchode Anglicka. Premiér tiež v mene národa nechal ku princovej pohrebnej kaplnke položiť veniec. Podľa správ denníka Daily Mail sa medzi vencami objavila aj rukou písaná kondolencia od Meghan Markleovej.

Príbuzní prišli bez uniforiem

Účastníci sobotňajšieho pohrebu princa Philipa sa odklonili od tradície a na poslednú rozlúčku neprišli oblečení vo vojenských uniformách. Spravodajkyňa televízie CNN venujúca sa téme britskej monarchie Victoria Arbiterová informovala, že išlo o rozhodnutie samotnej kráľovnej Alžbety II., ktorá tak podľa nej chce ukázať, že rodina drží pohromade, a zaistiť, aby sa pozornosť sústredila na jej zosnulého manžela.

zväčšiť Princ William (v popredí) a jeho brat princ... Foto: SITA/AP, Victoria Jones
Britain Prince Philip Funeral Princ William (v popredí) a jeho brat princ Harry boli v smútočnom sprievode oddelení bratrancom Petrom Phillipsom.

Napriek tomu, že ide o tradíciu, takýto „dress code“ bol porušený na viacerých kráľovských pohreboch – napríklad pri poslednej rozlúčke s princeznou Margaret, mladšou sestrou kráľovnej, v roku 2002.

Muži boli namiesto uniforiem oblečení vo formálnom odeve. Tí z nich, ktorým boli udelené vojenské medaily alebo iné vyznamenania, ich mali pripnuté na ľavej strane saka. Členky kráľovskej rodiny mali na sebe čierne formálne šaty, čierne klobúky a topánky so zatvorenou špičkou. Doplnkom v tomto prípade bolo aj ochranné rúško.

Pohrebom sa v Británii skončil osemdňový štátny smútok, ktorý bol vyhlásený v deň Philipovho úmrtia a vzťahoval sa aj na predstaviteľov britského štátu pôsobiacich v zahraničí.

Britský princ Philip s manželkou kráľovnou...
Princ Philip na archívnej snímke.
+21Na fotografii z augusta 1951 drží kráľovná na...

Všetky štátne vlajky vrátane vlajok na britských veľvyslanectvách, konzulátoch a ďalších britských budovách v zahraničí budú viať na pol žrde do 08.00 h deň po Philipovom pohrebe.

Nárok na štátny pohreb majú zvyčajne len britskí panovníci, avšak tamojší parlament už v minulosti udelil niekoľko výnimiek. Najznámejšia bola udelená bývalému britskému premiérovi Winstonovi Churchillovi, informuje britská televízia ITV.

Video

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #princ Harry #princ charles #Princ Wiliam #kráľovná Alžbeta II. #posledná rozlúčka #Windsor #princ Philip #smútočný obrad