Česko vyhostí ruských diplomatov. Má ísť o agentov zapojených do výbuchu muničných skladov

Do výbuchu muničného areálu vo Vrběticiach v roku 2014 boli podľa zistení českých bezpečnostných zložiek zapojení príslušníci ruskej tajnej služby GRU. Novinárom to v sobotu večer povedal český premiér Andrej Babiš (ANO).

17.04.2021 20:05 , aktualizované: 18.04.2021 11:40
česko ambasáda veľvyslanectvo praha Foto: ,
Plagát, ktorý demonštranti pripevnili k bráne ruského veľvyslanectva v Prahe.
debata (2009)

Z Česka bude kvôli tomu vyhostených 18 pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako členovia ruských tajných služieb. ČR musia opustiť do 48 hodín, uviedol vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček (ČSSD), ktorý je teraz poverený aj riadením ministerstva zahraničia.

„Pri tejto explózii došlo k obrovským materiálnym škodám, vážnemu ohrozeniu a narušenia života mnohých miestnych obyvateľov. Predovšetkým zahynuli dvaja naši spoluobčania… Česká republika je zvrchovaný štát a musí na tieto zistenia zodpovedajúcim spôsobom reagovať,“ vyhlásil v tejto súvislosti premiér Babiš.

Hamáček bude hovoriť o prípade v pondelok na zasadnutí ministrov zahraničia EÚ. Českí veľvyslanci z EÚ a NATO majú podľa jeho pokynov o kauze informovať partnerov v oboch organizáciách. Babiš ešte v sobotu večer hovoril s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a o kauze Vrbětice ho informoval. „Na najbližšej Európskej rade budem našich partnerov podrobne informovať,“ dodal český premiér.

Igor Daniš Čítajte viac Hra s ohňom v Česku

Senátor: Je otrasné, že Zeman verejne nereagoval

Rozhodnutie českého prezidenta Zemana verejne nereagovať na vyhostenie ruských diplomatov je otrasné, uviedol v sobotu predseda zahraničného výboru českého Senátu Pavel Fischer. Informoval o tom český spravodajský server Denikn.cz.

„Miloš Zeman sa rozhodol verejne nereagovať. Otrasné. Stiahnutie vojsk z Afganistanu síce kritizuje, ale terorizmus na území vlastného štátu pokojne nechá bez komentára,“ napísal Fischer na Twitteri.

Babiš o zisteniach českých tajných služieb informoval aj prezidenta ČR Miloša Zemana, ktorý podľa Babiša so zvoleným postupom súhlasí. Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček však oznámil, že prezident Zeman na vyhostenie ruských diplomatov verejne reagovať nebude.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch Čítajte viac Česko požiada o akt solidarity. Vyhostí Rusov aj Slovensko?

Kečup na múre ambasády

Česká polícia v noci na nedeľu zadržala sedem ľudí, ktorí postriekali kečupom múr pred ruským veľvyslanectvom v Prahe. Vec vyšetruje ako priestupok, informovala spravodajská televízia ČT24. Kečup mal symbolizovať krv a pripomenúť dve obete výbuchu muničných skladov, povedal jeden z aktérov spontánnej protestnej akcie.

„Teroristický režim“ ruského prezidenta Vladimira Putina „má na rukách krv, teraz už aj českých občanov,“ povedal pre TV Nova jeden z účastníkov. Incident sa podľa televízie odohral približne o 2.00 h ráno. V nedeľu ráno bol už múr okolo ambasády vyčistený, píše server Lidovky.cz.

Respekt: Išlo o zbrane pre Ukrajinu

Rusi podozriví v súvislosti s výbuchom muničných skladov vo Vrběticiach sa v tomto meste zdržiavali v čase, keď sa tam podľa českej polície nachádzali zbrane údajne patriace významnému bulharskému obchodníkovi, ktorý ich chcel predať Ukrajine. Informoval o tom týždenník Respekt s odvolaním sa na nemenovaný zdroj.

Obchodník so zbraňami Emilian Gebrev bol podľa bulharskej polície v roku 2015 terčom dvoch neúspešných pokusov o otravu, ktoré údajne vykonala ruská vojenská rozviedka GRU, píše Respekt. Podľa českého týždenníka Gebrev zrejme dodával zbrane na Ukrajinu, ktorá bola v tom čase vo vojne s Ruskom. Polícia pracuje s verziou, že obaja podozriví pricestovali do ČR s cieľom sabotovať túto zásielku zbraní, uviedol pre Respekt nemenovaný zdroj oboznámený s vyšetrovaním.

Rusko poprelo účasť na výbuchu

Rusko pohrozilo Českej republike odplatou za vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády v Prahe. Ruskí predstavitelia akékoľvek zapojenie Moskvy do výbuchov v ČR popreli. „Praha veľmi dobre vie, čo nasleduje po takýchto trikoch,“ reagovala na vyhostenie hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra TASS.

Nemenovaný ruský diplomatický zdroj dokonca pre agentúru Interfax v tejto súvislosti uviedol, že ČR sa zrejme rozhodla uzavrieť svoje veľvyslanectvo v Moskve.

Prvý zástupca predsedu zahraničného výboru hornej komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov odmietol obvinenia českej strany ako absurdné. „Rusko nemá nič lepšieho na práci ako vyhadzovať do povetria nejaké sklady. Nikdy sme Česko nepovažovali za svojho protivníka,“ vyhlásil Džabarov podľa servera iDNES.cz. Moskva podľa neho zareaguje na krok Českej republiky „náležite“ zareaguje, a to zrejme recipročným spôsobom.

Podobne sa vyjadril aj predstaviteľ zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Dmitrij Novikov, teda dolnej parlamentnej komory. Vyhostenie ruských diplomatov z Prahy je podľa neho celkom neopodstatnené.

Dvaja hľadaní Rusi figurovali v kauze novičok

Česká polícia po vystúpení Hamáčka a Babiša oznámila, že v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov. Podľa zverejnených fotografií ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Hľadané osoby používajú najmenej dve rôzne identity, napísal server iDNES.cz.

Podľa denníka po týchto odhaleniach dostáva úplne iný rozmer skutočnosť, že došlo k zrušeniu Hamáčkovej plánovanej cesty do Moskvy, kde mal ísť v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V.

„Bol som terčom kritiky a otázok k svojej ceste do Ruska, ale nemohol som skôr odpovedať vzhľadom k vyšetrovaniu. V súvislosti s podozrením som svoju cestu zrušil,“ uviedol vo svojom statuse na sociálnej sieti Hamáček a dodal že to, čo sa stalo, je veľmi vážne.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Podpora z USA aj Lotyšska

Podporu Českej republike vyjadrila na Twitteri americká ambasáda v Prahe.

„USA stoja za svojím stálym spojencom, Českou republikou. Oceňujeme jej významné rozhodnutie priviesť Rusko k zodpovednosti za jeho nebezpečné konanie na českom území,“ uviedla zástupkyňa veľvyslanca Jennifer Bachusová.

Slová podpory českému vedeniu vyslovil tiež lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs: „Lotyšsko vyjadruje solidaritu s našimi českými spojencami ohľadom rozhodnutia vyhostiť 18 ruských špehov vydávajúcich sa za diplomatov.“ Rinkévičs vyzdvihol, že pri prvom výbuchu zahynuli dvaja ľudia: „Podvratná činnosť ruských agentov, ktorá spôsobila výbuch muničného skladu a smrť nevinných ľudí, je trestuhodná, vinníci musia byť potrestaní.“

Britský veľvyslanec v Prahe Nick Archer v sobotu uviedol, že sa k udalosti neskôr vyjadria aj britskí predstavitelia a pripomenul, že Británia má smútok pre úmrtie princa Philipa, vojvodu z Edinburghu.

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Andrej Babiš #Jan Hamáček #ruskí špióni #kauza Vrbětice