Zatkli dve osoby, ktoré údajne plánovali atentát na Lukašenka

Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zadržali dve osoby, ktoré údajne plánovali vojenský prevrat v Bielorusku a pripravovali atentát na tamojšieho prezidenta Alexandra Lukašenka. Oznámila to v sobotu večer FSB, ktorá podozrivých zatkla v rámci spoločnej operácie s bieloruskou KGB.

17.04.2021 21:59
lukašenko Foto: ,
Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko 16. apríla 2021.
debata (17)

„Plánovali uskutočniť vojenský prevrat v Bielorusku – v súlade s už vyskúšaným scenárom farebných revolúcií za účasti miestnych a ukrajinských nacionalistov – a tiež pripravovali fyzické odstránenie prezidenta Alexandra Lukašenka,“ uvádza sa vo vyhlásení Centra FSB pre vzťahy s verejnosťou, z ktorého citovala agentúra TASS.

Podozrivými osobami sú Juri Zjankovič, ktorý má dvojaké americko-bieloruské občianstvo, a bieloruský občan Alexander Feduta. Po zadržaní ich FSB odovzdala bieloruským úradom.

Plánovaný prevrat údajne chceli uskutočniť 9. mája počas slávnostnej vojenskej prehliadky v Minsku pri príležitosti výročia konca druhej svetovej vojny.

Prvý zo zadržaných mužov podľa FSB v súvislosti s týmito plánmi absolvoval konzultácie v USA a Poľsku. Mal v úmysle sa stretnúť so predstaviteľmi bieloruskej armády, ktorých chcel presvedčiť, aby sa zapojili do prevratu, píše TASS.

O údajných prípravach atentátu na jeho osobu hovoril v sobotu večer v bieloruskej štátnej televízii aj samotný Lukašenko, podľa ktorého za plánom stáli americké tajné služby, zrejme konajúce na pokyn najvyšších štátnych predstaviteľov. O tejto záležitosti podľa neho hovoril ruský prezident Vladimir Putin počas utorkového telefonátu s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Šéf Bieleho domu počas telefonátu vyzval Putina na deeskaláciu narastajúceho napätia v súvislosti s Ukrajinou a vyjadril znepokojenie v súvislosti so zhromažďovaním ruských vojakov v oblasti Ruskom okupovaného Krymu a na hraniciach s Ukrajinou. Navrhol tiež summit medzi ním a Putinom, ktorý by sa mohol uskutočniť v priebehu v najbližších mesiacoch.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #atentát #bielorusko #Alexandr Lukašenko