Výbuch v muničnom areáli vo Vrběticiach vyšiel na miliardu korún

Explózia vo Vrběticiach bola zničujúca. Po výbuchu 16. októbra 2014 nasledovali ďalšie. Pri prvej explózii zomreli dvaja ľudia. Následne explodovali ešte dva muničné sklady, ale našťastie sa tam už nikto nenachádzal. „Zasiahnutých bolo 1319 hektárov, z toho približne 341 hektárov priamo v areáli," pripomenul server Lidovky.

18.04.2021 12:50
vrbetice výbuch munícia sklad Foto:
Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku 2014.
debata (43)

Keď sa zrátajú škody a náklady na odstraňovanie následkov, vychádza vysoká suma. Krajský policajný riaditeľ a veliteľ zásahu Jaromír Tkadleček hovoril o miliarde českých korún, čo je v prepočte 39 miliónov eur.

Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
+7Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...

Práce vo Vrběticiach sa skončili v septembri 2020. „Veliteľ zásahu zdôrazňuje, že ukončenie záchranných a neskôr likvidačných prác nemá nič spoločné s vyšetrovaním a s trestným konaním, ktoré vykonáva," upozornila vtedy v tlačovej správe Polícia Českej republiky.

Igor Daniš Čítajte viac Hra s ohňom v Česku

Postup v areáli bol veľmi zložitý, experti museli robiť veľmi opatrne. Ilustruje to policajná správa po piatich rokoch od tragédie. Nasadených bolo 80 pyrotechnikov, ktorí dovtedy prehľadali niekoľko stoviek sektorov. Posledná časť prác bola najviac náročná: „V posledných 50 sektoroch, čo je necelých 50 hektárov, je potrebné vykonať pyrotechnický prieskum a plošný zber. Terén je náročný a koncentrácia munície a zbraní je absolútne najväčšia," informovala polícia v októbri 2019.

česko ambasáda veľvyslanectvo praha Čítajte viac Česko vyhostí ruských diplomatov. Má ísť o agentov zapojených do výbuchu muničných skladov

Pyrotechnici sa púšťali do veľkého rizika: „Väčšina munície sa nachádza v nebezpečnom stave a niektoré nálezy vážia až 40 kilogramov. V letných mesiacoch namerali na balistickej prilbe pyrotechnika 54 stupňov Celzia a na nájdenej munícii dokonca viac ako 70 stupňov Celzia," zdôraznila Polícia Českej republiky v Zlínskom kraji.

Pyrotechnici odstraňovali nebezpečný arzenál na dvoch miestach: „Munícia a jej zložky, ktoré obsahujú trhavinu, sa odvážali do vojenského priestoru v Libave. Priamo v areáli muničných skladov vo Vrběticiach v špeciálne vytvorenej trhacej jame pyrotechnici likvidovali nájdenú muníciu, ktorá nebola schopná prevozu," objasnilo krajské policajné riaditeľstvo.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #kauza Vrbětice