Rusko recipročne vyhostí českých diplomatov. Babiš chce odtajniť vyšetrovania výbuchov

Rusko vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve, ako odvetu za sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe. Oznámil to v nedeľu český vicepremiér Jan Hamáček, ktorého citoval český Deník N.

18.04.2021 17:46 , aktualizované: 21:15
babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (457)

Rozhodnutie o vypovedaní 20 zamestnancov českého veľvyslanectva bolo tlmočené v nedeľu večer veľvyslancovi v Moskve Vítězslavovi Pivoňkovi, ktorého si predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Veľvyslanec Pivoňka sa vrátil z ruského ministerstva zahraničných vecí. Informovali ho, že ruská strana vyhosťuje 20 pracovníkov českej ambasády v Moskve. Termín na opustenie Ruskej federácie bol stanovený do zajtrajšej polnoci,“ uviedol pre web Blesk Zprávy Hamáček, ktorý je aj ministrom vnútra a dočasne vedie i rezort diplomacie ČR.

Igor Daniš Čítajte viac Hra s ohňom v Česku

Podľa Hamáčka v pondelok zasadne krízový štáb ministerstva zahraničných vecí ČR, ktorý by mal vyslať do Moskvy letecký špeciál, aby dopravil vyhostených českých občanov naspäť do vlasti.

vrbetice výbuch munícia sklad Čítajte viac Výbuch v muničnom areáli vo Vrběticiach vyšiel na miliardu korún

Prvý výbuch podľa Hamáčka nebol plánovaný

Český premiér Andrej Babiš, bude žiadať, aby vláda na svojom pondelkovom rokovaní rozhodla o odtajnení dokumentu tajnej služby o vyšetrovaní výbuchov muničných skladov. „Dokument som dostal v piatok o 16.54, pán Hamáček tiež v približne rovnaký čas. Bude ho v pondelok prerokúvať vláda, pretože ostatní ministri ho nevideli, a budem chcieť, aby bol ten dokument odtajnený,“ povedal Babiš v nedeľu v rozhovore pre český portál Lidovky.cz.

Český minister vnútra a dočasný minister zahraničných vecí Hamáček v nedeľu v relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravce zase uviedol, že v zmienenom dokumente sú dostatočné dôkazy o angažovaní ruskej tajnej služby GRU vo Vrběticiach. Z vyšetrovania podľa neho vyplynulo, že prvý výbuch v októbri 2014 nebol plánovaný, munícia mala explodovať mimo územia Česka.

Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...
+7Muničný areáli vo Vrběticiach po výbuchu v roku...

„Dá sa povedať, že sa odohralo niečo, čo nebolo takto plánované,“ uviedol v nedeľu Hamáček k prvému výbuchu. Naopak druhý výbuch podľa všetkého prebehol časovo podľa plánu, kedy už mala byť munície v Bulharsku, kam sa mala vyvážať, informuje portál Novinky.cz. Hamáček potvrdil, že Česko pri vyšetrovaní spolupracuje so zahraničnými partnermi.

Objasnenie okolností ohľadne toho, ako dlho mala vláda tieto informácie od tajných služieb, požaduje pravicová opozícia. Samotný Hamáček v Otázkach Václava Moravce uviedol, že rozhodnutie vyhostiť 18 ruských diplomatov konzultoval ešte v stredu s českým veľvyslancom v Rusku Pivoňkom, ktorý pre to prišiel do ČR.

Cesta do Moskvy ako zastierací manéver

Český vicepremiér Hamáček v nedeľu potvrdil, že jeho plánovaná a následne zrušená cesta do Moskvy, na ktorej ho mal sprevádzať aj Andrej Danko, bola len zastieracím manévrom. Na svojej webovej stránke o tom informoval český Deník N. Zastierací manéver súvisel s vyšetrovaním výbuchov muničných skladov.

Hamáček mal v Moskve v pondelok rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V do ČR. Cesta bola narýchlo avizovaná v stredu a v sobotu ráno Hamáček oznámil jej zrušenie. Na ceste ho mal okrem iných sprevádzať aj predseda SNS Andrej Danko, ktorý podľa vlastných slov Hamáčkovi dohodol schôdzku s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

„Vedel som dopredu, že do Moskvy nepoletím. Bola to koordinovaná akcia,“ vyjadril sa Hamáček, ktorý je aj ministrom vnútra a dočasne vedie aj rezort diplomacie ČR. Skutočnosť, že ohlásená návšteva Moskvy bola len zastieracím manévrom pre český Deník N potvrdilo aj niekoľko vysokopostavených zdrojov z prostredia diplomacie.

Vrbětice vrbetice muničný sklad česko výbuch Čítajte viac Česko požiada o akt solidarity. Vyhostí Rusov aj Slovensko?

V súvislosti s Hamáčkovou zrušenou cestou do Moskvy sa objavili aj špekulácie, že český vicepremiér chcel Rusom vyzradiť informácie o vyšetrovaní výbuchu vo Vrběticiach, čo on sám označil za absurdné. Zdôraznil, že v súvislosti s prípadom prebiehala koordinácia vlády a bezpečnostných zložiek a celú vec nebolo možné uponáhľať.

Zrušenie cesty Hamáček oficiálne zdôvodnil potrebou svojej účasti na pondelkovom zasadnutí českej vlády. Hamáčkov zámer letieť do Moskvy na rokovania o Sputniku V predtým verejne kritizoval premiér Babiš, ktorý na takúto cestu nevidel žiaden dôvod.

Zeman sa vyjadrí o týždeň

Český prezident Miloš Zeman sa k vyhosteniu ruských diplomatov a novým poznatkom k výbuchu muničných skladov v obci Vrbětice vyjadrí na budúcu nedeľu. Uviedol to v nedeľu pre český Deník N Zemanov hovorca Jiří Ovčáček.

Česká polícia v súvislosti s výbuchom vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko rôznych identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov). Česká polícia pracuje s verziou, že ruskí agenti chceli zabrániť tomu, aby zbrane z vrbětického skladu, prevádzkovaného ostravskou firmou Imex Group, skončili v Sýrii alebo na Ukrajine.

Igor Daniš Čítajte viac Hra s ohňom v Česku

Česko podporila Británia i USA

Britská vláda vyjadrila v nedeľu ČR podporu. „Sme odhodlaní postaviť osoby zodpovedné za útok v Salisbury pred súd a chválime kroky českých úradov, ktoré robia to isté,“ uviedol britský minister zahraničných vecí Dominic Raab.

Británia sa k správe o vyhostení vyjadrila až v nedeľu, a to s ohľadom na sobotňajšiu poslednú rozlúčku s princom Philipom. Ešte v sobotu večer pritom rozhodnutie ČR vyhostiť ruských diplomatov podporilo tiež USA, prostredníctvom vyjadrenia americkej ambasády v Prahe, i Lotyšsko.

„USA stojí pri svojom stálom spojencovi, Českej republike. Oceňujeme jej významné rozhodnutie priviesť Rusko k zodpovednosti za jeho nebezpečné konanie na českom území,“ uviedla v sobotu večer na Twitteri zástupkyňa amerického veľvyslanca v ČR Jennifer Bachusová.

Rusko ambasáda vyhostenie protest Čítajte viac Čaputová, Heger aj Korčok podporujú Česko vo veci vyhostenia ruských diplomatov

Podporu Česku vyslovil aj lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs. „Lotyšsko vyjadruje solidaritu s našimi českými spojencami v súvislosti s rozhodnutím vyhostiť 18 ruských špiónov vydávajúcich sa za diplomatov,“ napísal na Twitteri. Dodal, že „podvratná činnosť ruských agentov, ktorá spôsobila výbuch muničného skladu a smrť nevinných ľudí je poľutovaniahodná, páchatelia musia byť potrestaní“.

Ruská diplomacia ostro reagovala na sobotňajšie oznámenie českej vlády a označila ju za provokáciu. Obvinenia z podielu ruských tajných služieb na výbuchu v muničnom areáli považuje Moskva za absurdné a nepodložené.

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia.

457 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš #Jan Hamáček #kauza Vrbětice