Navaľného previezli do nemocnice

Ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného, ktorý drží vo väzení už tretí týždeň hladovku, previezli do nemocnice. Oznámila to v pondelok štátna väzenská správa.

19.04.2021 12:18
Navaľnyj Foto:
Alexej Navaľnyj na zábere z 20. februára 2021.
debata (25)

Rozhodnutie prichádza dva dni po tom, čo Navaľného lekár informoval, že pacientov stav sa prudko zhoršuje a 44-ročný kritik Kremľa je už možno na pokraji smrti. Podľa väzenskej správy Navaľného prevezú do nemocnice v trestaneckej kolónii v meste Vladimir asi 180 kilometrov východne od Moskvy. Podľa vyhlásenia je Navaľného zdravotný stav „uspokojivý“ a samotný opozičný politik súhlasil s prijatím výživových doplnkov.

Navaľnyj, jeden z najväčších oponentov ruského prezidenta Vladimira Putina, je v trestaneckej kolónii, kde ho nemôžu navštevovať jeho osobní lekári. Na protest začal hladovať po tom, čo im nedovolili prísť, keď začal mať silné bolesti chrbta a strácať cit v nohách.

Borrell: Rusko je zodpovedné za Navaľného zdravotný stav

Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell tvrdí, že „zodpovedné“ za zdravotný stav uväzneného opozičného politika Navaľného je Rusko. Uviedol to v pondelok krátko pred videokonferenciou ministrov zahraničných vecí, ktorú pripravilo portugalské predsedníctvo v Rade EÚ. Borrel podľa tlačovej agentúry AFP pripomenul, že EÚ má obavy o zdravotný stav Navaľného.

Borrel oficiálne stanovisko EÚ k zdravotnému stavu Navaľného predniesol už v nedeľu, keď ruské orgány vyzval, aby umožnili väznenému politikovi okamžitý prístup k zdravotníckym pracovníkom, ktorým dôveruje.

Pripomenul tiež, že EÚ aj naďalej požaduje okamžité a bezpodmienečné prepustenie Navaľného na slobodu, pretože rozsudok, ktorý ho poslal do väzenia, považuje za politicky motivovaný a v rozpore s medzinárodnými záväzkami Ruska v oblasti ľudských práv.

navaľnyj Čítajte viac EÚ vyzvala na okamžité prepustenie Navaľného. USA hrozia následkami, ak zomrie

Portugalské predsedníctvo on-line diskusie európskych diplomatov spojilo s medzinárodnou konferenciou o spoločnej civilnej bezpečnostnej a obrannej politike (SBOP), ktorá stanovuje rámec politických a vojenských štruktúr EÚ a vojenských a civilných misií a operácií v zahraničí.

Slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok v pondelok na Twitteri napísal, že k Borrellovej výzve v súvislosti s Navaľným sa pripája. Navaľnému musí byť podľa Korčoka okamžite poskytnutý prístup k takej zdravotnej starostlivosti, akej dôveruje.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj #Josep Borrell