Klaus označil prípad Vrbětice za 'vykonštruovaného strašiaka'

Bývalý český prezident Václav Klaus považuje informácie o zapojení sa ruských tajných služieb do výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014 za "strašiaka" vykonštruovaného českou vládou a opozíciou. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Novinky.cz a ďalšie české médiá.

19.04.2021 18:21
Václav Klaus Foto: ,
Václav Klaus na archívnej snímke.
debata (123)

VIDEO: Korčok o Česku a Rusku: Budeme stáť na správnom mieste.

Video

Terajšia kauza je podľa Klausa vystavaná na veľmi mäkkých a nepresvedčivých dátach, „navyše prezentovaných v prítmí covidovej hystérie“, ktorá nahráva ľahkému šíreniu dezinformácií.

„Našej vláde a s ňou spätej pseudoopozícii dochádza, že covidom nemožno strašiť ľudí donekonečna, a preto zúfalo hľadali iného vykonštruovaného strašiaka, ktorý by ľudí udržal v strachu. Vedia dobre, že vyľakaným ľuďom sa vládne ľahšie,“ uviedol Klaus.

Okrem Klausa zatiaľ neveria informáciám ohľadom výbuchov vo Vrběticiach ani predsedovia opozičných strán SPD a KSČM Tomio Okamura a Vojtěch Filip. Požadujú viac informácií a dôkazov. Okamura chce, aby prípad ešte do konca apríla prerokoval parlamentný bezpečnostný výbor.

ČR Rusko ambasáda zamestnanci vyhostenie Čítajte viac Ľudia, čo útočili v Česku, sú hrdlorezi, tvrdí expert na tajné služby

Ku kauze, ktorá má významný vplyv na česko-ruské vzťahy a je označovaná za čin štátneho terorizmu na území inej krajiny, sa ešte verejne nevyjadril český prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl ČR Miloš Zeman. Hodlá tak urobiť v nedeľu, vyše týždňa po zverejnení prvých informácií.

Klausovo vyhlásenie nie je príliš obsiahle, pretože – ako uviedol – nebude súťažiť s ostatnými politikmi a komentátormi o čo najsilnejší alebo najoriginálnejší výrok v kauze „Vrbětice sedem rokov po“.

„Verím, že ak by v amerických prezidentských voľbách znova vyhral Trump a bol dnes prezidentom, oneskorená kauza Vrbětice by nenastala,“ vyjadril svoj názor Klaus. Trumpov nástupca Joe Biden v uplynulých dňoch zaviedol a sprísnil ďalšie sankcie proti Rusku ako odpoveď za údajné zasahovanie Ruska do amerických prezidentských volieb.

Vyhostení ruskí diplomati s rodinami odleteli z Prahy v pondelok podvečer naspäť do vlasti. Pre diplomatov s rodinami priletel ruský vládny špeciál Iľjušin Il-96. Na pražskom letisku Václava Havla pristál o 14.20 h. Rusi ním do Moskvy odleteli krátko po 17.00 h, informoval portál Novinky.cz.

zväčšiť Ruský špeciál odviezol z pražského letiska... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
česko špeciál diplomati vyhostení Ruský špeciál odviezol z pražského letiska osemnásť vyhostených pracovníkov ruských tajných služieb s diplomatickým krytím. 19.4.2021

Kauza odštartovala v sobotu večer, keď český premiér Andrej Babiš spolu s ministrom vnútra a zahraničných vecí Janom Hamáčkom oznámili, že české bezpečnostné zložky odhalili zapojenie ruských tajných služieb do výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach.

Česko v tejto súvislosti vyhostilo 18 zamestnancov ruskej ambasády v Prahe, ktorých česká Bezpečnostná informačná služba (BIS) identifikovala ako agentov ruských tajných služieb, dopĺňa Český rozhlas.

Za výbuchmi muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014, ktoré si vyžiadali dvoch mŕtvych, mali podľa českých vyšetrovateľov stáť dvaja agenti ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU. Podľa fotografií a mien z pasov mužov ide o rovnakých mužov, ktorí sú podozriví aj z otrávenia bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v britskom Salisbury v roku 2018.

babiš Čítajte viac Rusko recipročne vyhostí českých diplomatov. Babiš chce odtajniť vyšetrovania výbuchov
123 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Václav Klaus #kauza Vrbětice