Babiš: Výbuch vo Vrběticiach nebol akt štátneho terorizmu, správa BIS sa zatiaľ neodtajní

Výbuch muničných skladov vo Vrběticiach nebol aktom štátneho terorizmu, išlo o útok na tovar bulharského podnikateľa, povedal novinárom premiér Andrej Babiš (ANO) po pondeľňajšom rokovaní vlády.

19.04.2021 19:34 , aktualizované: 20:27
Andrej Babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš
debata (692)

„Chcem zopakovať, že to nebol akt štátneho terorizmu, ale útok na tovar, ktorý patril bulharskému zbrojárovi,“ povedal k tomu Babiš.

To podľa slov Babiša znamená, že Rusko neútočilo na Českú republiku. „Agenti útočili na tovar bulharského obchodníka, teda na jeho muníciu. Obchodník ju zrejme predával krajinám (bojujúcim) proti Rusku,“ uviedol český premiér.

Video: Korčok o Česku a Rusku: Budeme stáť na správnom mieste.

Video

Činnosť agentov ruskej spravodajskej služby GRU v Česku súčasne označil za neprijateľnú. „Je neprijateľné, že agenti vykonali operáciu, ktorú "zbabrali“. Je mi ľúto, že zomreli naši dvaja spoluobčania," do­dal.

Babiš zároveň informoval, že správu českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS) o Vrběticiach zatiaľ nie je možné odtajniť. „Celá správa bohužiaľ nemôže byť zverejnená,“ povedal. Český premiér ešte cez víkend avizoval, že bude žiadať, aby vláda na svojom pondelkovom rokovaní rozhodla o odtajnení tohto dokumentu.

Najvyšší štátny zástupca ČR Pavel Zeman v pondelok tiež uviedol, že podľa vyšetrovacej verzie sa cieľom útoku vo Vrběticiach mal stať vojenský materiál smerujúci do Bulharska a k výbuchu nemalo dôjsť na území Česka. Informoval o tom český Deník N.

česko ambasáda veľvyslanectvo praha Čítajte viac Česko vyhostí ruských diplomatov. Má ísť o agentov zapojených do výbuchu muničných skladov

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Oba sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group. Náklady na sanáciu objektu dosiahli stovky miliónov korún. Česká polícia výbuchy vyšetruje ako trestný čin všeobecného ohrozenia.

Česko v súvislosti s výbuchmi vyhostilo 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, ktorí boli identifikovaní ako dôstojníci tajných služieb. Diplomati v pondelok opustili ČR.

Česká polícia zároveň v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach hľadá dvoch Rusov, ktorí používajú niekoľko identít. Ide o tých istých mužov, ktorých Británia obvinila z pokusu o vraždu Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou novičok. Sú nimi Anatolij Čepiga (známy aj pod menom Ruslan Boširov) a Alexandr Miškin (známy aj ako Alexandr Petrov).

Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí... Foto: TASR/AP
Ruslan Boširov / Alexander Petrov / Agenti / Na archívnej snímke z 5. septembra 2018 ruskí agenti Ruslan Boširov (vpravo) a Alexander Petrov

Šéfovia diplomacií V4 vyjadrili solidaritu s krokmi ČR

Ministri zahraničných vecí Poľska, Slovenska a Maďarska vyjadrujú solidaritu s nedávno prijatými krokmi Českej republiky. Odsudzujú tiež aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti suverénnych krajín a ich občanov.

Uviedli to v spoločnej deklarácii šéfov diplomacie krajín V4, ktorú prijali v pondelok na návrh slovenského ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Informoval o tom riaditeľ komunikačného odboru rezortu diplomacie Juraj Tomaga.

Deklaráciu podpísal Korčok spolu s českým ministrom Janom Hamáčkom, maďarským ministrom Péterom Szijjártóom a poľským ministrom Zbigniewom Rauom. „My, ministri zahraničných vecí krajín Visegrádskej skupiny, odsudzujeme všetky aktivity zamerané na ohrozenie bezpečnosti suverénnych krajín a ich občanov. Sme pripravení posilňovať svoju odolnosť proti podvratným aktivitám na národnej úrovni i v spolupráci s našimi spojencami v NATO a v rámci EÚ,“ píše sa vo vyhlásení.

„Teší ma, že môj návrh bol prijatý a schválili sme podpornú deklaráciu ministrov zahraničných vecí V4,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie. Korčok kontaktoval v pondelok poľské predsedníctvo V4 s návrhom deklarácie. Tvrdí, že našla jednoznačnú podporu u partnerov.

Aj táto deklarácia je podľa neho príkladom toho, kedy má V4 príležitosť ukázať svoju pridanú hodnotu a presadiť spoločný záujem všetkých štyroch krajín.

Česko vyradilo Rosatom z tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany

Česko vyradilo z tendra na dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany Rusko. Dôvodom je výbuch muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014.

Česká vláda rozhodla, že ruská spoločnosť Rosatom sa nemôže uchádzať o výstavbu nového bloku v Dukovanoch. Na tendri sa zúčastnia firmy z Francúzska, Južnej Kórey a USA, ktorým vláda zašle bezpečnostný dotazník, uviedol český vicepremiér a minister priemyslu Karel Havlíček po rokovaní vlády.

692 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #kauza Vrbětice