Do väzenskej nemocnice k Navaľnému odmietli vpustiť lekárov

Tím lekárov vrátane osobnej lekárky chorého kritika Kremľa Alexeja Navaľného odmietli v utorok pustiť do trestaneckej kolónie, kde vo väzenskej nemocnici liečia opozičného tohto politika. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

20.04.2021 07:45 , aktualizované: 13:11
navaľnyj Foto:
Trestanecká kolónia vo Vladimírovskej oblasti, približne 180 kilometrov od Moskvy, v ktorej si svoj trest odpykáva Alexej Navaľnyj.
debata (100)

Navaľnyj (44) začal 31. marca protestnú hladovku a jeho lekársky tím cez víkend varoval, že zdravotný stav sa mu zhoršuje tak rýchlo, že môže „v ktorúkoľvek minútu“ zomrieť.

Väzenská služba v Rusku, ktorá opakovane bránila lekárom Navaľného, aby ho navštívili, ho v pondelok premiestnila z trestaneckej kolónie vo Vladimirskej oblasti, približne 100 kilometrov východne od Moskvy, do zdravotníckeho zariadenia v inej kolónii v tej istej oblasti.

Tím lekárov aj jeho osobná lekárka Anastasia Vasiljevová sa mnohokrát pokúsili navštíviť ho, ale zakaždým ich odmietli.

V utorok ráno tomuto tímu znovu zakázali navštíviť Navaľného, ale dostali odporúčanie, aby sa o to znovu v priebehu dňa pokúsili. „Toto je mimoriadne neúctivé voči ľuďom, ktorí si prišli splniť svoju ľudskú povinnosť, lekársku povinnosť pomôcť pacientovi,“ uviedla pre AFP Vasiljevová pred kolóniou. „Teraz hovoríme len o zdraví a živote,“ dodala.

Navaľného právnici tiež prišli v utorok k trestaneckej kolónii a vpustili ich, informoval novinár z AFP z miesta.

Záujem európskeho súdu

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) zaslal v pondelok Ruskej federácii otázky týkajúce sa väzenských podmienok Navaľného. Tlačová agentúra AFP v utorok uviedla, že súdny orgán Rady Európy (RE) tak urobil len niekoľko hodín po tom, ako ruské orgány oznámili, že Navaľnyj bol hospitalizovaný, pričom jeho prívrženci v Rusku tvrdia, že väznený politik sa vo väzení dostal do situácie, keď bojuje o svoj život.

Navaľnyj Čítajte viac Navaľného previezli do nemocnice

Súdny orgán Rady Európy, ktorej členom je aj Ruská federácia, sa v zaslanom liste rovnako zaujímal, do akej miery sú väzenské podmienky Navaľného a zaobchádzanie, ktorému je vystavený, v súlade s ustanoveniami Európskeho dohovoru o ľudských právach týkajúcich sa „práva na život“ a „zákazu mučenia“.

ESĽP už vo februári tohto roku požadoval prepustenie Navaľného s tvrdením, že jeho život je v ohrození, keďže vlani v auguste sa stal obeťou otravy, z čoho on osobne obviňuje Kremeľ.

Navaľného prepustenie žiadajú umelci z celého sveta

Odsúdeného Navaľného podporilo viac ako 400 umelcov, hudobníkov a spisovateľov z celého sveta, ktorí podpísali otvorený list. Odsudzujú v ňom „politické represie“ v Rusku a požadujú „okamžité prepustenie“ najznámejšieho odporcu ruského prezidenta Vladimira Putina. Medzi signatármi je šesť laureátov Nobelovej ceny, informoval francúzsky denník Le Monde.

Väčšina signatárov má ruský pôvod, ale list podpísali aj americký filmový režisér J. J. Abrams, britskí herci Emma Thompsonová, Benedict Cumberbatch a Jude Law, ako aj Thom Yorke – spevák a spoluzakladateľ alternatívnej rockovej skupiny Radiohead, či Art Spiegelman, americký karikaturista.

Svoj podpis pripojil aj režisér Pedro Almodóvar, historici Adam Michnik a Timothy Snyder, či spisovatelia Amélie Nothombová a Salman Rushdie.

Svojím podpisom požiadavky z listu podporili i nositelia Nobelovej ceny za literatúru Sviatlana Alexijevičová (2015), J. M. Coetzee (2003), Louise Glücková (2020), Orhan Pamuk (2006), Olga Tokarczuková (2018) a Mario Vargas Llosa (2010).

Ponuka na azyl od Estónska

Okrem toho Estónsko v pondelok oznámilo, že je pripravené zvážiť poskytnutie azylu Navaľnému, ak takáto žiadosť príde.

Pre spravodajský portál ERR to uviedla estónska ministerka zahraničných vecí Eva-Maria Liimetsová.

„Estónsko by sa touto otázkou vážne zaoberalo. Je to však Alexej Navaľnyj, kto rozhodne, na ktorú krajinu by sa chcel obrátiť, ak ho Rusko prepustí,“ uviedla šéfka estónskej diplomacie. Dodala, že by „bolo by samozrejme veľmi pekné“, keby Rusko takúto príležitosť Navaľnému ponúklo.

Ministerka súčasne nepodporila bývalého estónskeho prezidenta Toomasa Hendrika Ilvesa, ktorý navrhol prestať vpúšťať ruských občanov do EÚ. Liimetsová vysvetlila, že Estónsko „rozhodne podporuje demokratické sily a občiansku spoločnosť v Rusku“. „Z tohto hľadiska sú medziľudské kontakty veľmi dôležité,“ dodala.

Navaľnyj si odpykáva dva a pol roka väzenia za porušenie pravidiel podmienečného prepustenia v starej kauze sprenevery, v ktorej ho odsúdili. Navaľnyj vyhlasuje, že tento prípad proti nemu je politicky motivovaný.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj