Rusko tvrdí, že Ukrajina a NATO pokračujú vo vojenských prípravách

Moskva vyzýva Kyjev a Severoatlantickú alianciu, aby sa zdržali krokov vedúcich k eskalácii, zatiaľ ale neplánuje kvôli situácii v Donbase na východe Ukrajiny zvolávať zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

21.04.2021 09:55
Krym, rusko, ukrajina Foto:
Satelitný záber poskytnutý spoločnosťou Maxar Technologies ukazuje zástup tankov, samohybných diel a obrnených vozidiel vo výcvikovej oblasti Opuk na pobreží Čierneho mora na Kryme.
debata (112)

S odvolaním sa na vyjadrenie vysokopostaveného ruského diplomata, riaditeľa odboru medzinárodných vzťahov ministerstva zahraničia Pjotra Iljičeva, to uviedla ruská štátna agentúra RIA Novosti.

Ukrajina a NATO pokračujú podľa diplomata vo vojenských prípravách a v protiruskej propagande, čo v konečnom súčte len zhoršuje situáciu. Ruská strana sa zasadzuje za urovnanie konfliktu v Donbase „výlučne mierovou politickou a diplomatickou cestou“, citovala agentúra Iljičeva.

Ukrajina a NATO naopak poukazujú na sústreďovanie ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou a na pokračujúci konflikt medzi proruskými separatistami a ukrajinskými jednotkami v Donbasu.

Vladimir Putin Čítajte viac Mierové rozhovory v konfliktnej oblasti? Zelenskyj navrhol Putinovi stretnutie v Donbase

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvôli tomu vyzval svojho ruského kolegu Vladimira Putina k schôdzke priamo v Donbasu na frontovej línii, Moskva doteraz oficiálne neodpovedala, v ruských prokremeľských médiách sa ale okamžite objavili znevažujúce komentáre.

Zelenskyj obvinil Rusko, že odmietlo podporiť vyhlásenie úplného pokoja zbraniam na fronte, a varoval, že prípadná vojna by mohla stáť milióny životov.

Konflikt v Donbase si od jari 2014 vyžiadal podľa odhadov viac ako 13 000 mŕtvych a 1,5 milióna ľudí vyhnal z domovov.

112 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #Ukrajina #Donbas